Snový listopad! Junior Macháč sbírá tituly, drtí soupeře a stoupá strmě žebříčkem

- Jan Vojkůvka

Nadějný český mladík Tomáš Macháč prokazuje v posledních týdnech senzační formu. Čerstvě osmnáctiletý tenista, který ještě na začátku roku obrážel hlavně juniorské turnaje, se mezi dospělými neztratil a v listopadu se mu podařil nebývalý kousek.

Tři tituly, strmý vzestup žebříčkem a šňůra jedenácti výher v řadě. Takový byl listopad v podání Tomáše Macháče, jednoho z největších českých mužských talentů. Za uplynulý měsíc si připsal na konto mezi dospělými celkem 16 výher a pouhou jednu porážku (ta navíc přišla po skreči), což vyneslo Macháčovi trofeje z domácích turnajů v Milovicích, Opavě a Říčanech.

Forma Macháče na českých turnajích je neskutečná. Až do listopadu přitom český mladík na nějaký výraznější úspěch čekal.

Nejlepšími výsledky bývalého 16. juniora světa byla čtvrtfinále z květnového podniku v Jablonci a červencového turnaje v Ústí nad Orlicí. Pak ale přišla veleúspěšná série halových turnajů, během nichž Macháč prohrál pouze jednou, a to v prvním kole ve Valašském Meziříčí po skreči kvůli zdravotním problémům.

V dalších 16 zápasech ztratil dohromady jen tři sety. Obdivuhodnou formu mohl potvrdit i ve finále v Říčanech, do něhož ale nakonec nastoupit vůbec nemusel. Jeho soupeř Jiří Lehečka totiž finálový duel vzdal ještě před jeho začátkem.

Aktuálně 814. hráč světa za své výkony také strmě stoupá žebříčkem. V novém vydání žebříčku Race to London, který se počítá od začátku listopadu, tedy od konce hlavní sezony na okruhu ATP, mu bude v pondělí patřit fantastické 20. místo se ziskem 54 bodů. A výrazný posun ho čeká i v klasickém žebříčku ATP.

Na rankingu něm má aktuálně 24 bodů. Už v pondělí ale bude u jeho jména svítit 42 bodů a nové kariérní maximum v podobě 642. místa. Stále však nebude započítáno jeho vítězství z Říčan, za které získá dalších 18 bodů. Už nyní má tak jistotu, že se posune někam k 550. místu světa.

Stále je přitom před ním ještě jeden domácí halový turnaj v Praze, na kterém definitivně uzavře kalendářní rok 2018. Osmnáctiletý mladík tak může svůj fenomenální závěr sezony ještě vylepšit.