Finálový turnaj v Davis Cupu? Beze mě, říká čerstvý šampion

- Jan Vojkůvka

Celý tenisový svět s napětím očekává, jaké to vlastně bude. Revoluční změna v Davis Cupu přinese v příštím roce kvalifikaci a listopadový finálový turnaj. Jak ale pomalu plyne čas, stále více předních hráčů nový projekt odmítá. Mezi nejnovější patří vítěz letošního Turnaje mistrů Alexander Zverev.

Příliš dlouhá sezona, na kterou si Alexander Zverev během londýnského finále stěžoval, se finálovým turnajem Davis Cupu, neoficiálně nazývaným festival tenisu, ještě prodlouží. A to není něco, co by se mladému Němci zamlouvalo. Své k tomu během jedné z tiskových konferencí, na které odmítl svou účast.

„Nehodlám hrát Davis Cup v listopadu. To se prostě nestane,“ řekl razantně a zařadil se po bok mnoha hvězd, které z nejrůznějších důvodů nechtějí týmovou soutěž absolvovat. Mezi nimi je například Roger Federer či mladý Francouz Lucas Pouille. Ten dokonce prohlásil, že po změně daviscupového formátu ho celá soutěž přestala zajímat, protože pošlapala své tradice kvůli penězům.

Svým způsobem s ním i Zverev souhlasí. „Vždy jsem miloval tu možnost, že si zahraji Davis Cup, ale jeho starou verzi. Miluji, když mohu hrát týmové soutěže. Takže pro mě byl Davis Cup jeden z vrcholů roku.“

„Je tak trochu smutné, že se teď bude hrát v listopadu, protože, a to mi promiňte, nelze hrát tenis jedenáct a půl měsíce za rok. Potřebuju mít i čas na nějaký odpočinek,“ uvedl Němec. „Miluji Davis Cup, miluji svou zemi, ale pokud chtějí takový turnaj umístit na konec listopadu, tak ho hrát nebudu. Nakonec, každý se musíme dobře připravit na novou sezonu, ne?“

Existuje však jeden subjekt, který nesouhlasí. Tím je Mezinárodní tenisová federace. Její zástupci byli šťastní, když se podařilo prosadit revoluci v Davis Cupu a získat tím pořádnou finanční injekci od skupiny Kosmos, která do soutěže napumpuju obrovské množství peněz. Čím dál více předních hráčů však nechce o týdenním festivalu tenisu ani slyšet.

Bude i realita natolik černá?