Zvýhodňují ho oproti ostatním, nařkl Federera grandslamový šampion. Švýcara hájí i Australian Open

- Jan Vojkůvka

Střet zájmů, zvýhodňování, nasazování do hlavního času na hlavní kurty. Podle francouzského tenisty Juliena Benneteaua například na Australian Open protežují pořadatelé Rogera Federera a umetají mu tím cestičku k vítězství. Jako hlavní důvod pak uvedl vznik Laver Cupu a peníze z něho proudící.

V čele projektu totiž působí i ředitel Australian Open Craig Tiley. „Tiley dostává peníze od Federerova agenta a najednou Roger hraje na Australian Open skoro pořád večerní zápasy,“ řekl vítěz čtyřhry na French Open 2014 francouzskému RMC Sport.

„V jeden den hrají Novak Djokovič s Gaelem Monfilsem a Federer s Janem-Lennardem Struffem,“ rozvíjel svou teorii Francouz. „Každý turnajový ředitel by dal do hlavního času v night session Djokoviče s Monfilsem, že? Ale ne. Hráli odpoledne ve 40 stupních. A večer hráli Federer se Struffem,“ podivoval se.

„Za poslední dva ročníky Australian Open odehrál Roger 14 zápasů a z nich 12 nebo 13 v night session,“ nechápal Benneteau.

S názorem Benneteaua však nesouhlasí například Novak Djokovič. Během Turnaje mistrů vyjádřil Federerovi podporu s tím, že za to, co všechno dokázal, si určité zvýhodnění zaslouží.

Pravdou ale také je, že Federer zkrátka táhne. A to jak diváky, tak televizní společnosti, které turnaje přenáší. Tím argumentuje i ředitel melbournského grandslamu Tiley. A odmítá jakýkoliv střet zájmů ve spojení se svou pozicí u Laver Cupu, jehož spoluzakladatelem je právě Federer.

„Roger Federer je výjimečný tenista a jeden z nejuznávanějších sportovců na světě. V Austrálii byl několikrát zvolen nejoblíbenějším hráčem,“ řekl Tiley. „Fanoušci i televize chtějí, aby hrál na velkých stadionech a v nejlepších časech. Podle mého na světě neexistuje jediný ředitel turnaje, který by tyto faktory nebral v potaz.“

A jak se k celé záležitosti staví Federer?

„Někdy se mě zeptají, jestli chci hrát v pondělí nebo v úterý, jestli chci hrát odpoledne či večer,“ přiznal Federer po výhře nad Dominicem Thiemem v úterý. „V Asii se mě také někdy zeptají, jestli chci hrát večer. Někdy mám možnost si říct. Ale třeba na US Open jsem požádal, jestli bych mohl hrát v pondělí a hrál jsem v úterý večer,“ smál se Švýcar.

„Je pravda, že někdy mi vyjdou vstříc, a jindy zase ne. Někdy se přijdou zeptat a někdy ne. Ale hraje v tom roli více faktorů,“ podotkl Federer.