OH Rio 2016: Šafářová se Strýcovou vyřadily obhájkyně zlata! Djokovič vypadl

- Radim Sochor, Daniel Kubelka

Velký šok přinesl druhý hrací den pro tenisový turnaj v Riu, nicméně pro české barvy o to radostnější! Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou totiž poslaly ze hry obhájkyně olympijského zlata ve čtyřhře sestry Willamsovy!

(Původní zpravodajství z Rio de Janeira přímo pro Tenisový svět)

Nemilosrdný los připřadil do prvního kola čtyřhry Lucii Šafářové a Barboře Strýcové do cesty obhájkyně londýnského zlata sestry Williamsovy. Favorizované Američanky se však s deblem v Brazílii loučí již po úvodním zápase, české dvojici totiž podlehly ve dvou setech, 3:6 a 4:6!

Sestry Williamsovy přitom vyhrály všech šestnáct zápasů, které spolu na olympijských hrách hrály. Vyhrály turnaje v letech 2000, 2008 i 2012. Pouze v roce 2004 v Aténách se turnaje nezúčastnily, protože se Serena před turnajem omluvila z účasti kvůli zranění. O senzační výhře českých tenistek, které společně nastoupily do jediného zápasu ve Fed cupu, referovaly v samostatných článcích všechna významná světová média.

Češkám přitom nevyšel vstup do zápasu, když prohrály úvodní dvě hry a zdálo se, ža papírové předpoklady dojdou svému rychlému naplnění. Rychlý brejk dolů však Šafářovou se Strýcovou nesložil, ba naopak, protože braly následujících pět her v řadě a i přes snížení Američanek v závěru sady si vítězství v koncovce prvního setu pohlídaly.

Začátek druhého setu se nesl ve znamení ztracených podání. V páté hře sice český pár znovu šestým proměněným brejkbolem sebral sestrám Wiliamsovým podání, následný rebrejk ale opět znamenal vyrovnané skóre. Rozhodnutí tak přišlo v devátém gemu, kdy se Češky znovu dostaly přes servis soupeřek, a následný brejk v další hře druhým mečbolem potvrdily a tím ukončily celý zápas! Šafářová tvdila muziku od základní čáry, tam byla nejlepší na kurtu. Strýcová zase excelovala na síti a předvedla velkou bojovnost. Tenisoví fanoušci viděli nádherný zápas, na který se bude dlouho vzpomínat!  

Nejlépe postavená česká tenistka, Petra Kvitová, se dnes zapojila do svých druhých olympijských her. V roce 2012 v Londýně předvedla na dvaadvacetiletou tenistku slušné výkony. Vyřadila Bondarenkovou, Peng a Pennettaovou, avšak na Kirilenkovou ve čtvrtfinále byla krátká.

Dlouhodobá česká jednička si na úvod olympijského turnaje doslova pohrála s Maďarkou Timeou Babosovou, kterou z kurtu vyprovodila hladce ve dvou setech po výsledku 6:1 a 6:2. Zápas trval jen hodinu a šest minut a byl jednoznačnou záležitostí. Kvitová povolila soupeřce hru až za stavu 5:0 a rychlý brejk získala i na začátku druhé sady. Předváděla výborný útoční tenis a Maďarka vůbec nevěděla, co na českou tenistku hrát. Ve druhém kole se Češka střetne s Caroline Wozniackou z Dánska, kterou trénuje její bývalý trenér Kotyza.

Lucie Hradecká se do turnajového pavouka singlu vůbec dostat neměla, neboť byla náhradnicí. Tchaj-wanka Hsieh se ale z turnaje odhlásila, a tak dostala naše tenistka šanci. Zkušenou Češku v prvním kole čekala bývalá světová jednička a nynější 54. hráčka žebříčku WTA Caroline Wozniacká.

Naší deblové specialistce se však nepodařilo vylepšit bilanci vzájemných zápasů a po prohře dvakrát 2:6 se s turnajem ve dvouhře loučí. Ve druhém setu sice získala jako první brejk, ale pak ztratila několik vyrovnaných her a v závěru už jí Dánka jasně přehrála. Češka dělala spoustu chyb a se svou spolubydlící Petrou Kvitovou si tak ve druhém kole nezahraje.

Lucka se na minulé olympiádě dvouhry nezúčastnila, avšak dokázala se předvést ve čtyřhře s Andreou Hlaváčkovou. A nutno dodat, že ve velkém stylu. Češky putovaly turnajem se ztrátou jednoho setu, avšak ve finále narazily na sestry Williamsovy a kapitulovaly. Stříbrná medaile je ale velkým úspěchem.

Se stejnou parťačkou hraje Lucka i letos v Riu. První kolo Češkám přineslo přijatelný los, přesněji Olgu Savčukovou a Jelinu Svitolinovou, ale zápas to byl o poznání dramatičtější, než se čekalo. V prvním setu Hlaváčková s Hradeckou prohrávaly už 1:4, ale dokázaly vyrovnat a zvládly i těžkou chvilku za stavu 5:6, kdy Hlkaváčková prohrávala na servisu 15:30. Tiebreak pak naprosto ovládly a zvítězily v něm 7:1. I do druhého setu ale Češky vstoupily špatně a nakonec ho hladce ztratily 1:6. V rozhodujícím setu vedly Hlaváčková s Hradeckou 4:1 a měli při servisu Hradecké výhodu na 5:1. Tu však nevyužily a rázem na ně přišlo hluché období. Za stavu 4:4 vedly Ukrajinky 40:15 a Savčuková měla na raketě vedení 5:4, ale lehký volej zkazila a Češky nakonec se štěstím Ukrajinky brejkly a následně Hradecká po třech shodách a odvráceném brejkbolu proměnila skvělým servisem třetí mečbol. 

Lukáš Rosol ve 31 letech zažívá své první olympijské hry. V prvním kole debla s Radkem Štěpánkem vypadl, ale narozdíl od svého spoluhráče měl možnost uspět i v singlu. Radek Štěpánek se mezi hráče, kteří jsou v pavouku singla, nedostal. Ačkoliv byl prvním náhradníkem pro dvouhru, nikdo se z pavouka neodhlásil.

Los Rosolovi nadělil šestnáctého nasazeného Benoita Pairea. S ním měl Rosol vyrovnanou bilanci 2:2, když ho porazil ve Wimbledonu v roce 2014 a ovládl i poslední vzájemný duel letos v Aucklandu, když soupeře poslal domů po výsledku 6:4, 7:6. I v Riu začal dobře. I když jako první ztratil servis, vzal si ho rychle zpátky a vyhrál první set 6:4. Druhý set však ztratil a třetí sadu rozhodl jediný Pairův brejk. Rosol měl několik možností si vzít ztracený servis zpátky, ale žádný brejkbol neproměnil a prohrál třetí set 4:6.

Kromě sester Williamsových byli v neděli vyřazeni i další favorité. Novak Djokovič si proti Juanu Martinovi Del Potrovi nevypracoval ani jediný brejkbol a prohrál s Argentincem, který se vrací na kurty po dlouhém zranění zápěstí, ve dvou tiebreacích. Bývalý čtvrtý hráč světa drtivý forhend, na který nedokázal najít Srb účinnou protizbraň. S turnajem se rozloučili také v mužské čtyřhře dva nejvýše nasazené páry. První nasazení Francouzi Herbert s Mahutem prohráli s Kolumbijci Cabalem a Farahem ve dvou setech a po obrovské bitvě vypadli ve frenetické atmosféře s domácí dvojicí Bellucci - Sá také bratři Murrayové, kteří prohráli oba tiebreaky - 6:8 a 14:16. V tom druhém nevyužili  pět setbolů, z toho jeden při svém podání.

Muži

1. kolo dvouhry

Dustin Brown (GER) - Thomaz Bellucci (BRA)  6:4, 4:5 skreč Brown
Viktor Troicki (SRB) - Andy Murray (GBR)  3:6, 2:6
Novak Djoković (SRB) - Juan Martín Del Potro (ARG) 6:7 (4:7), 6:7 (2:7)
Rafael Nadal (ESP) - Federico Delbonis (ARG)  6:2, 6:1
David Ferrer (ESP) - Denis Istomin (UZB)  6:2, 6:1
Rogerio Dutra Silva (BRA) - Thomas Fabbiano (ITA)  7:6 (4), 6:1
Sam Groth (AUS) - David Goffin (BEL)  4:6, 2:6
Benoit Pairé - LUKÁŠ ROSOL  3:6, 6:3, 6:4
Pablo Cuevas (URU) - Nikoloz Basilašvili (GEO) 6:3, 6:7 (8:10), -:-
Roberto Bautista Agut (ESP) - Andrej Kuzněcov  6:7 (4), 6:2 skreč Kuzněcov
Joao Sousa (POR) - Robin Haase (NED) 6:1, 7:5
Radu Albot (MDA) - Tejmuraz Gabašvili (RUS)  4:6, 6:4, 6:4
Jie-Hsun Lu (TCH) - Paolo Lorenzi (ITA)  6:3, 3:6, 4:6
Fabio Fognini (ITA) - Victor Estrella Burgos (DOM) 2:6, 7:6 (4), 6:0
Gilles Miller (LUX) - Jerzy Janowicz (POL)  5:7, 6:1, 7:6 (10)

1. kolo čtyřhry

Bellucci, Sá (BRA) - A. Murray, J. Murray (GBR) 7:6 (8:6), 7:6 16:14)
Melo, Soares (BRA) - Sa. Ratiwatana, So. Ratiwatana (THA)  6:0, 7:6 (1)
Lopen, Nadal (ESP) - Haase, Rojer (NED) 6:4, 6:4
Herbert, Mahut (FRA) - Cabal, Farah (COL) 6:7 (4:7), 3:6
Baker, Ram (USA) - Monfils, Tsonga (FRA) 6:1, 6:4
Elias, Sousa (POR) - Martin, Zelenay (SVK) 6:4, 6:2
Nestor, Pospisil (CAN) - Daniell, Venus (NZL) 4:6, 6:3, 7:6 (8:6)
Peralta, Podlipnik (CHI) - Johnson, Sock (USA)  2:6, 2:6
Marčenko, Molčanov (UKR) - Fognini, Seppi (ITA) 4:6, 3:6

Ženy

1. kolo dvouhry

Serena Williamsová (USA) - Darja Gavrilovová (AUS)  6:4, 6:2
Garbine Muguruzaová (ESP) - Andreea Mituová (ROU)  6:2, 6:2
Mariana Duqueuová-Marinová (COL) - Angelique Kerberová (GER)  3:6, 5:7
Caroline Garciaová (FRA) - Teliana Pereirová (BRA)  6:1, 6:2
PETRA KVITOVÁ - Timea Babosová (HUN)  6:1, 6:2
Samantha Stosurová (AUS) - Jelena Ostapenková (LAT)  1:6, 6:3, 6:2
Caroline Wozniacká (DEN) - LUCIE HRADECKÁ  6:2, 6:2
Stephanie Vogtová (LIE) - Johanna Kontaová (GBR)  3:6, 1:6
Světlana Kuzněcovová (RUS) - Qiang Wang (CHN)  6:1, 4:6, 6:0
Nao Hibinová (JPN) - Irina-Camelia Beguová (ROU)  6:4, 3:6, 6:3
Johanna Larssonová (SWE) - Alize Cornetová (FRA)  1:6, 6:2, 3:6
Monica Puigová (PUR) - Polona Hercogová (SLO)  6:3, 6:2
Misaki Doiová (JPN) - Jaroslava Švedovová (KAZ)  6:3, 6:4
Laura Siegemudová (GER) - Cvetana Pironkovová (BUL)  1:6, 6:4, 6:2
Jekatěrina Makarovová (RUS) - Cagla Buyukakcayová (TUR)  3:6, 6:0, 7:6 (6)

1. kolo čtyřhry

S. Williamsová, V. Williamsová (USA) - ŠAFÁŘOVÁ, STRÝCOVÁ  3:6, 4:6
HLAVÁČKOVÁ, HRADECKÁ - Savčuková, Svitolinová (UKR) 7:6 (7:1), 1:6, 6:4 
Švedovová, Voskobojevová (KAZ) - Flipkensková, Wickmayerová (BEL) 1:6 skreč. Voskobjevová
L. Kičenoková, N. Kičenoková (UKR) - Sü, Čeng (CHN)  0:6, 3:6
Jans-Ignaciková, Kaniová (POL) - Bouchardová, Dabrowská (CAN)  4:6, 7:5, 3:6
Beguová, Niculescuová (ROU) - Čan, Čan (TCH) 7:5, 4:6, 3:6
Medinaová Garriguesová, Parraová-Santonjaová (ESP) - Matteková-Sandsová, Vandewegheová (USA)  1:6, 1:6
Kerberová, Petkovicová (GER) - Erraniová, Vinciová (ITA) 2:6, 2:6
Babosová, Janiová (HUN) - Mituová, Olaruová (ROU) 3:6, 4:6