Fed Cup: Češky vedou po sobotě díky Strýcové a Siniakové 2:0

- Marek Bartošík

České tenistky, usilující o šestou fedcupovou trofej za posledních osm let, vstoupily do finále skvěle. Barbora Strýcová nejprve přehrála za silné podpory publika v pražské O2 aréně o třináct let mladší Sofii Keninovou 6:7(5), 6:1 a 6:4. Po ní zvládla svůj zápas i Kateřina Siniaková, když zdolala Alison Riskeovou 6:3 a 7:6(2).

Úvodní duel finále Fed Cupu začala lépe dvaatřicetiletá Strýcová, která si ve třetím gemu připsala brejk. Ten však neudržela. V prvním setu měla ještě jednou výhodu brejku, Keninová však manko hned smazala. Nakonec musel rozhodovat až tiebreak. V něm Strýcovou rozhodilo ohlášení chyby nohou při podání. Zkrácenou hru prohrála v poměru 5:7, přičemž v ní vyhrála pouze dvě z šesti výměn po svém podání.

I druhou sadu zahájila aktivněji domácí veteránka mohutně povzbuzovaná vyprodanou O2 arenou. V prvním gemu nejprve odvrátila dva brejkboly devatenáctileté Američanky, aby hned v následující hře sama udeřila. Keninová měla další čtyři brejkové šance, Strýcová však zdramatizování setu nepřipustila a hladce jej ovládla 6:1.

Na vydařenou jízdu z druhého setu navázala česká bojovnice i z kraje rozhodujícího dějství, když získala brejk. Přestože byl třetí set kvůli mnoha ztraceným podáním jako na houpačce, navrch měla stále Strýcová. Nakonec proměnila po dvou hodinách a 43 minutách první mečbol přesným bekhendovým volejem a poslala Českou republiku do vedení 1:0.

"Bylo to pro mě hrozně moc emotivní. Jsem ráda, že jsem to nějak doťukala do konce. Nervy jsem měla v podstatě celý zápas. Spadlo to ze mě trochu paradoxně po prohrané sadě. Když jsem pak měla takový těžký zápas dokončit, to mi to šrotovalo v hlavě hodně. Říkala jsem si, že musím něco změnit. Hodně těžké to bylo i za stavu 5:4 ve třetím setu, ale řekla jsem si: Vedu a mám servis!" uvedla bezprostředně po utkání vítězka pro Českou televizi.

Mladičká soupeřka Strýcové si špatnému výsledku navzdory premiérový zápas za Spojené státy ve Fed Cupu v pražském bouřlivém kotli užila. „Atmosféra byla neuvěřitelná. Každý tleskal, hlasitě povzbuzoval, zkrátka něco dělal. Bylo to pro mě úžasné, i když jsem bohužel prohrála,“ žasla po utkání Keninová.

Pro výkon české tenistky měla jen slova chvály. „Má ohromný cit v rukou. Je to očividně jedna z nejlepších deblových hráček. Navíc disponuje úžasným pohybem. Při několika výměnách jsem si říkala, jak může ten míček vrátit zpět.“ 

Uspěla i jednička Siniaková
Vedení českých tenistek mohla navýšit Kateřina Siniaková. A to se také povedlo! Dvaadvacetiletá tenistka z Hradce Králové splnila roli týmové jedničky a přehrála Alison Riskeovou za hodinu a 41 minut 6:3 a 7:6(2). Jako nejdůležitější v prvním setu se ukázala osmá hra, ve které Češka brejkla svou soupeřku a posléze za stavu 5:3 sadu dopodávala.

Ve druhém setu si Riskeová vypracovala vedení 3:1, o brejk však hned přišla. Za stavu 4:5 zvládla Siniaková vyrovnaný a nesmírně důležitý gem při svém podání a díky jednoznačné zkrácené hře dokráčela k poměrně hladké výhře.

"Musím říct, že už první set byl jako na houpačce. Tam byl ten výpadek ze 4:1 na 4:3. Bojovala jsem ale i v těch chvílích, kdy jsem se trápila. Byl to slušný tenis. Je důležité, že jsem to dotáhla ve dvou setech, pak by to bylo těžké. Hrála jsem poprvé v O2 areně, to bylo něco opravdu speciálního. Tu atmosféru si budu navždy pamatovat," sdělila v pozápasovém rozhovoru pro ČT šťastná vítězka.

Finále Fed Cupu Česká republika – USA
Barbora Strýcová (33.)
– Sofia Keninová (52.) 6:7(5), 6:1, 6:4
Kateřina Siniaková (31.) – Alison Riskeová (63.) 6:3, 7:6(2)