Rozhodnuto! Toto kvarteto si to v Miláně rozdá o titul pro nejlepšího mladíka

- Filip Lefenda

Oba už měli semifinále jisté, přesto v poslední den skupinové fáze nepolevili a paradoxně sami rozhodli o zbylých postupujících. Řeč je o dvou hlavních favoritech milánského Next Gen ATP Finals – Řeku Tsitsipasovi a Australanu De Minaurovi. Do semifinále, které je na programu v pátek večer, je doprovodili Rus Rubljov a Španěl Munar.

Munar zaskočil Tiafoea
Čtvrteční program začal na Next Gen ATP Finals v Miláně překvapením, když americký favorit Frances Tiafoe (40.) neuhrál v hale ani set se španělským antukářem Jaumem Munarem (76.). Ten si tak díky triumfu 4:1, 4:3(3) a 4:1 udržel naději na postup ze skupiny, spoléhat však musel na vítězství v té době již jistého semifinalisty Tsitsipase proti Poláku Hurkaczovi.

Rubljov nedal Caruanovi šanci
Naději na postup živil po svém posledním vystoupení ve skupině také loňský finalista Andrej Rubljov (68.). Ten ve čtvrtek zaznamenal na milánském turnaji druhé vítězství, když zdolal ve třech setech domácího Liama Caruanu (622.) 4:3(7), 4:1 a 4:2. Také jednadvacetiletý Rus však potřeboval k účasti v semifinále pomoc dalšího hráče, v tomto případě Australana De Minaura, jenž musel večer proti Američanu Fritzovi uhrát alespoň dva sety.

De Minaur porazil i Fritze
Rubljovovi se jeho přání splnilo. Teprve devatenáctiletý Alex De Minaur (31.) vyhrál posléze na turnaji také svůj třetí skupinový zápas, když nepovolil Tayloru Fritzovi (47.) ani set. Američana porazil 4:3(8), 4:1 a 4:2.

Stoprocentní zůstává i Tsitsipas
Také druhý jistý postupující během posledního utkání ve skupině nepolevil a připsal si třetí vítězství. Řeč je o dvacetiletém Stefanosu Tsitsipasovi (15.), jenž zdolal ve třech setech Poláka Huberta Hurkacze (85.) 4:1, 4:3(2) a 4:1. Z vítězství Řeka, jenž ztratil za tři zápasy dosud jen jediný set, měl radost také Španěl Munar, který si tak nečekaně zahraje semifinále.

Dojde na očekávané finále?
Pátek už bude v Miláně patřit semifinálovým soubojům. Nejprve se roli velkého favorita pokusí naplnit Alex De Minaur, jenž změří síly s Jaumem Munarem. Ten v závěru sezóny neoplýval ideální formou, navíc platí spíše za antukáře. Proti Tiafoeovi se ale prezentoval parádním výkonem. 

Pouze získat může také Andrej Rubljov, který vyzve hlavního favorita celého turnaje Stefanose Tsitsipase. Řek postoupil ze skupiny se skóre 9:1 na sety a proti ruskému protivníkovi, jenž v Miláne obhajuje loňské finále, bude rovněž výrazným favoritem.

Semifinále dvouhry
19:00 Alex De Minaur (AUS, 31.) – Jaume Munar (ESP, 76.)
21:00 Stefanos Tsitsipas (GRE, 15.) – Andrej Rubljov (RUS, 68.)