Rodačka z Brna v týmu USA. Jsem tu jako špionka, směje se Melicharová

- David Soumar

Má babičku v Brně, kde se také sama narodila. Mluví obstojně česky, jelikož má doma angličtinu zakázanou. O víkendu ale bude Nicole Melicharová stát proti českému fedcupovému výběru. Spoluhráčkám z týmu USA radí, jaká jídla si mají v restauracích objednávat, nebo je učí základní fráze. Když narazí na zprávu o domácím týmu v českých médiích, tlumočí ji kapitánce Američanek. „Jsem tak trochu jako špionka,“ směje se Melicharová.

Nicole Melicharová se sice narodila v Brně, od mala ale žije v USA. „Rodačkou z Brna jsem jen na papíře,“ přiznává v rozhovoru s českými novináři. Její rodiče v roce 1987 emigrovali do Německa, kde se vzali, a následně získali politický azyl v USA.

Šest let nato se jim narodila dcera Nicole. „Mamka neměla zdravotní pojištění, takže letěla zpátky do Čech, abych se tu narodila. Hned v šesti týdnech jsme ale letěli zpět do USA,“ líčí Melicharová svůj životní příběh.

K češtině jí vedl táta. „Doma mluvím jenom česky. Táta je velice přísný. Když jsem řekla nějaké slovo anglicky, tak mi to hned vyčetl a řekl, že musím mluvit česky.“ Jazyk jejich rodičů se jí nyní náramně hodí před víkendovým finále Fed Cupu v Praze.

Melicharová přiznala i roli „špionky“. „Od toho mě tu mají přece,“ smála se dobře naladěná Američanka s moravskými kořeny. Spoluhráčkám radí i to, jaká jídla si mají v restauraci objednávat. „Poradila jsem jim guláš, svíčkovou, tatarák nebo vepřo knedlo zelo. Moc jim chutná trdelník, který je po celé Praze,“ říká s tím, že sprostá slova je odmítá učit.

Stejně tak se Melicharová učila od českých kamarádek. Vždyť i její deblová parťačka je Češka, navíc vítězka Fed Cupu z roku 2011. Na co jí Květa Peschkeová před finále upozorňovala? „Varovala mě, že bude celý stadion fandit Česku a že fanoušci hodně domácí poženou,“ říkala Melicharová s tím, že si chce atmosféru užít.

V hlavním městě České republiky se s takovou atmosférou setká poprvé – čeká ji totiž premiéra ve fedcupovém výběru. Vzhledem k jejím deblovým preferencím je navíc pravděpodobné, že pokud do hry zasáhne, bude to za stavu 2:2 na zápasy. První start ve Fed Cupu by si tak připsala hned v rozhodující čtyřhře.

„Určitě nejsme favoritky. Kvitová je přece v desítce. K tomu Siniaková a Strýcová jsou všechny výš na žebříčku než naše nejvýše postavená hráčka. Snad překvapíme,“ doufá Melicharová, která o Praze hovoří jako o nejkrásnější městu na světě a o finále v O2 areně jako o splněném snu.


Galerie