Španělé hráli bezchybně, popsali Štěpánek s Rosolem olympijské vyřazení

- Daniel Kubelka

Vstup do olympijského turnaje si pravděpodobně představovali jinak. Radek Štěpánek s Lukášem Rosolem nestačili ve svém úvodním vystoupení v Riu v prvním kole čtyřhry na Španěly Bautistu-Aguta a Ferrera s pavoukem debla se loučí již po prvním zápase.

(Původní zpravodajství z Rio de Janeira přímo pro Tenisový svět)

Jak moc bolí vyřazení v prvním kole?

R: Samozřejmě, že vyřazení bolí hodně. Musím ale říct, že Španělé hráli bezchybně. Úplně nás přejeli, v prvním setu jsme měli šance dostat se do vedení, ve druhém setu jsme měli sedm brejkbolů, ale ani jeden jsme nedokázali využít. To byl hlavní rozdíl. 

Druhý set jste měli dobře rozehraný a sahali jste v něm po vítězství...

R: Po prvním setu jsme věděli, že Španělé lépe hrát nemohou a my se naopak můžeme zlepšit. To se také ve druhé sadě stalo. Byla tam spousta neuvěřitelných výměn. Soupeři ukázali svou kvalitu, jsou to přece jen oba hráči světové dvacítky v singlu a tu kvalitu mají. Je škoda, že se nám ten druhý set nepodařilo strhnout na naši stranu, mohlo to být pak otevřenější.

Cítili jste, že kdybyste to ve druhém setu zlomili, tak můžete otočit vývoj celého zápasu?

L: Přesně tak, měli jsme sedm brejkbolů, ale neproměnili jsme je. Oni naopak proměńovali důležité míče, které jim pomohly vyhrát ten zápas. Mohlo to být klidně naopak v tom druhém setu. Třetí set je vždycky otevřený, tam by byly šance na obou stranách vyrovnané.

Když hrála Barbora Strýcová, tak sběrači se tam trochu motali a místy nevěděli, co mají dělat. U vás to bylo v pohodě?

R: My jsme začali tak, že jsme neměli na kurtech ručníky. Když pak jeden ze sběračů šel řešit ručníky, tak přišel za dvě minuty s tím, že nemá náhradní míče. Měli jsme jen ty z rozehrávky.. Určitě to nebylo tak, že by to bylo nachystané tak, jak by mělo být. Vše ale nakonec dorazilo, jak mělo, takže to zápas nijak neovlivnilo. Je jasné, že by to mělo fungovat a mělo být vše nachystané. Myslím, že když se tady hrají v Brazílii normální turnaje, tak ví, jak to funguje, ale olympiáda je výjimečný turnaj. 

Vy už jste zažili hodně tenisových akcí. Co tomu tady říkáte?

L: Je to tu nově vystavěné. Nemají zkušenosti s tím, jak to pořádně běží. Je to první větší turnaj, co se tady koná. V Brazílii jsem nikdy nebyl a tak nemohu srovnávat úplně ostatní brazilské a jihoamerické turnaje. Nevím, jestli se to dá vůbec srovnávat s ATP turnajem, možná tak slabším challengerem.

R: Samozřejmě je vidět, že tady honí vše na poslední chvíli. Je to úplně odlišná olympiáda než jsem zažil třeba v Pekingu, kde fungovalo vše na vteřinu. Londýn byl  také úplně fantastický. Toto je taková... řekl bych, že exotika.

Radku, ještě jedna otázka na závěr. Už jste řešil, s kým nastoupíte ve smíšené čtyřhře?

R: Ještě ne, ale určitě se o tom ještě budu bavit s Petrem Pálou. Nechám si od něj poradit. Přece jen všechny holky dobře zná. Musíme také doopravdy vědět, jaký je klíč a jaká šance tam je. Já mám ještě šanci na dvouhru, jsem v něm první náhradník, takže pokud by zítra někdo nechtěl nastoupit do dvouhry, tak bych se mohl dostat.