Djokovič si vylepšil „osobák“, nyní má na dosah Federera

- Marek Bartošík

Srbský tenista Novak Djokovič je v posledních měsících k nezastavení. Od začátku Wimbledonu prohrál pouze jediný zápas a momentálně drží sérii dvaceti výher. Minimálně stejně obdivuhodný je však jeho nový osobní rekord třiceti vyhraných setů v řadě.

Příští pondělí se Djokovič díky titulům z Wimbledonu, Cincinnati, US Open a Šanghaje zaslouženě vrátí na první místo žebříčku. Okořenit si tento velký okamžik může ještě něčím jiným. Srb totiž od druhého kola US Open proti Tennysi Sandgrenovi neprohrál ani set.

Dnešní výhrou v osmifinále Masters v Paříži nad Damirem Džumhurem (6:1, 2:1 skreč) zarovnal svou šňůru vyhraných setů už na 30. Vyrovnal tak „osobák“ Rafaela Nadala ze sezóny 2012 (Řím, French Open) a zároveň překonal svůj dosud nejlepší výkon z roku 2015. Tehdy si mezi finále US Open a semifinále pařížského Masters připsal 29 setů v řadě, o oslavu jubilea jej připravil Stan Wawrinka. Nyní měl Djokovič situaci díky skreči Džumhura situaci ulehčenou.

Již zítra může srbská světová jednička ve čtvrtfinále proti Marinu Čiličovi dorovnat osobní rekord jiného velikána. Roger Federer loni mezi turnaji v Halle a Montréalu ovládl 32 setů v řadě a po dlouhých letech vymazal svůj původní zápis z přelomu sezón 2006 a 2007.

Pokud by Srb proti Čiličovi uspěl, v semifinále by si o další vylepšení zápisu mohl zahrát právě proti Švýcarovi.