Nominováno! Češky jdou do finále Fed Cupu v nejsilnější sestavě, Američanky bez opor

- Filip Lefenda

České tenistky nastoupí v listopadovém finále Fed Cupu proti Spojeným státům v sestavě s Petrou Kvitovou, Karolínou Plíškovou, Kateřinou Siniakovou a Barborou Strýcovou. To Američankám budou zřejmě scházet nejen sestry Williamsovy, ale i další opory.

Českou nominaci ohlásil na středeční tiskové konferenci kapitán Petr Pála, který bude mít k dispozici shodný tým jako při dubnovém semifinále v Německu, kde Češky zvítězily 4:1 na zápasy.

Nominace je tak kompletně složena z hráček, které se minulý týden představily na závěrečném Turnaji mistryň. Nechybí obě singlové účastnice Petra Kvitová s Karolínou Plíškovou, které doplní deblová světová jednička Kateřina Siniaková a Barbora Strýcová.

To americká kapitánka Kathy Rinaldiová bude mít podle dostupných informací k dispozici spíše hráčky druhého sledu. Chybět budou nejen obě sestry Williamsovy – do Prahy údajně nedorazí ani čerstvá finalistka Turnaje mistryň Sloane Stephensová či účastnice aktuálně hraného podniku WTA Elite Trophy v Ču-chaji Madison Keysová. 

Nejvýše postavenou singlistkou tak v americkém týmu bude až 35. hráčka světa Danielle Rose Collinsová. V nominaci jsou také Sofia Keninová (48.), Alison Riskeová (63.) či deblová specialistka původem z Brna Nicole Melicharová (15.).

„V O2 areně jsme nikdy neprohráli, nikdy jsme ale neporazili Američanky,“ zmínil Pála na tiskové konferenci. „Z nominace jsem nadšen. Vážím si toho, je to pro mě nejsilnější možný tým, jaký jsem mohl postavit. Holky se nesmírně těší na fanoušky,“ citovala českého kapitána ČTK.

Ten se vyjádřil i k oslabené sestavě Američanek, která však ještě nebyla oficiálně oznámena. „Pokud by to takhle bylo, byla by to pro mě překvapivá nominace. Vůbec jsem nepochyboval, že by nepřijela Sloane Stephensová nebo Madison Keysová,“ netajil Pála překvapení.

Zároveň ale soupeře nepodceňuje. „Pro nás jde o trošičku zákeřnou nominaci. Pokud takto bude vypadat, každý včetně nás bude čekat, že vyhrajeme. Ale ten zápas bude nesmírně těžký a my se musíme připravit,“ ví dobře muž, jenž dovedl české tenistky k celkem již pěti fedcupovým titulům.

Finále je na programu ve dnech 10. a 11. listopadu v pražské O2 areně. 

Nominace pro finále Fed Cupu:

Česká republika:
Petra Kvitová (7.)
Karolína Plíšková (8.)
Kateřina Siniaková (31., D 1.)
Barbora Strýcová (33., D 5.)

USA (neoficiální):
Danielle Rose Collinsová (35.)
Sofia Keninová (48.)
Alison Riskeová (63.)
Nicole Melicharová (D 15.)