Česká nadvláda v Singapuru. Báječná zpráva pro náš tenis, shodují se Plíšková s Kvitovou

- Jan Havlovic

Český tenis si co do počtu účastnic podmanil letošní Turnaj mistryň. Do Singapuru přijelo rekordních sedm reprezentantek malé země ze středu Evropy. Dvě v singlu a hned pět ve čtyřhře. Jak tento úspěch vnímají samy tenistky? „Pro naši zemi je to parádní zpráva,“ říká Karolína Plíšková. „Jsem na Česko pyšná,“ dodává Petra Kvitová.

Do Singapuru dorazilo v tomto roce bojovat o věčnou slávu a blyštivé trofeje celkově 24 tenistek. Z toho hned sedm tenistek je české národnosti, což je bezmála jedna třetina. K naší zemi bychom mohli tak trochu počítat i Američanku Nicole Melicharovou, která mluví plynule česky a pochází z Brna.

Ale držme se raději reálných čísel. Sedm reprezentantek je osobní rekord českého tenisu na této velké akci. „Jsem na Českou republiku pyšná. Jsem pyšná, že mohu být jednou z hráček, která kvalitně reprezentuje naši zemi,“ popisovala Kvitová novinářům v Singapuru, jak vnímá dominanci českého tenisu. 

V singlu letos zápolí dvě české reprezentantky – Karolína Plíšková a Petra Kvitová. Pro české fanoušky je ale daleko zajímavější pohled do debla, kde letos figuruje hned pět českých hráček. „Pro naši zemi je to parádní zpráva,“ líčí Karolína Plíšková, světová osmička.

„V Česku je tenis velká věc. V minulosti toho Češky v tenise hodně dokázaly, a tak jsem šťastná, že máme generaci, která v této úspěšné linii pokračuje,“ říká Kvitová, která Turnaj mistryň vyhrála v roce 2011. 

„Je nás tu sedm, což je báječné. Tohle se nám v minulosti ještě nikdy nestalo,“ připomíná Kvitová. „Fanoušci nás všechny hodně podporují, což pro nás znamená opravdu hodně,“ nezapomněla Plíšková poděkovat fanouškům za přízeň. 

Naše reprezentantky nepřijely do Singapuru se pouze zúčastnit, nýbrž uspět v tvrdé konkurenci. Velké ambice mají v singlu Kvitová i Plíšková. V deblu by zase chtěly uspět aktuální světové jedničky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. Vysoko pomýšlejí také Barbora Strýcová s Andreou Sestini Hlaváčkovou, která obhajuje loňské vítězství.

Je klidně možné, že letos uvidíme v Singapuru minimálně jedno české derby. V tom případě jdou přátelské vztahy stranou. „Víte, mám to tak, že úplně nezáleží, jestli tady je Češka nebo Číňanka. Stejně proti nim musíte hrát, je to zkrátka soutěž,“ říká svůj pohled na věc Karolína Plíšková.

Rekordem českého tenisu na Turnaji mistryň byla účast čtyř reprezentantek v letech 2015 a 2016. Tohle číslo Kvitová a spol. hravě překonaly. Teď už jen zbývá potvrdit dominanci země ze srdce Evropy také na tenisovém dvorci. 

Počet českých tenistek na Turnaji mistryň
2017 – 3 (Karolína Plíšková, Květa Peschkeová, Andrea Hlaváčková)
2016 – 4 (Karolína Plíšková, Lucie Šafářová, Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká)
2015 – 4 (Petra Kvitová, Lucie Šafářová, Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká)
2014 – 2 (Petra Kvitová, Květa Peschkeová)
2013 – 1 (Petra Kvitová) 
2012 – 3 (Petra Kvitová, Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká)
2011 – 2 (Petra Kvitová, Květa Peschkeová)
2010 – 1 (Květa Peschkeová) 
2009 – 0
2008 – 1 (Květa Peschkeová)