Týden vytrvalosti a naděje. Bouchardová zažila turnaj jako nikdy předtím

- Tomáš Macák

Po delší době se opět připomněla. A upoutala jinak než odvážnou fotkou přidanou na sociální sítě. Eugenie Bouchardová má za sebou turnaj v Lucemburku, ve kterém dokráčela až do semifinále. V součtu s kvalifikací se jednalo o neuvěřitelně náročný turnaj, který stál mnoho sil. Sedm zápasů během jednoho turnaje? To na turnaji WTA zažila Kanaďanka pouze při wimbledonské jízdě až do finále, v němž nestačila na Petru Kvitovou.

Minulou sobotu naskočila ve fialovém úboru do lucemburského turnaje. Ostatně jako v posledních měsících se od ní moc neočekávalo.

Kanadská hvězda Eugenie Bouchardová se nacházela na stejné startovní čáře jako mnohem méně známé tenistky. Musela projít celou tříkolovou kvalifikací. Na turnaji kategorie International u někdejší wimbledonské finalistky, kterou během posledních let nepotkala žádná vynucená dlouhodobá pauza, nevídaná věc.

O sedm dní později vstřebávala překvapivě velkou únavu. Tu způsobilo především třísetové semifinálové drama s Julii Görgesovou, které nakonec dopadlo lépe ve prospěch Němky.

Bouchardová v Lucemburku i tak absolvovala na okruhu WTA turnaj, který byl v její kariéře doposud nepoznaný. Od soboty do pátku ze sebe musela vyždímat energii v sedmi zápasech. Celkem patnácti setech…

Stejnou porci utkání během jednoho tenisového podniku naposledy zažila ve Wimbledonu. A nebylo to nikdy jindy než v ročníku 2014, kdy ji až ve finále zastavila Petra Kvitová. V Londýně si ale mezi jednotlivými „mači“ mohla pořádně vydechnout ve volných dnech.

Pro upřesnění - mimo okruh WTA ji jednou podobně našlapaný program potkal. Nicméně se jedná o pomalu zapomenutou záležitost z roku 2011, kdy na akci v australském Burnie, která měla dotaci jen 25 000 amerických dolarů, během sedmi dní odehrála rovněž sedm zápasů.

Je dlužno dodat, že v Lucemburském velkovévodství se našla jedna žena, která zde prožila ještě náročnější program. Belinda Bencicová se na turnaj musela rovněž kvalifikovat, a dokonce dokráčela až do finále. Pro čtyřiadvacetiletou Kanaďanku je ale lucemburská mise v konečném důsledku mnohem důležitější než pro Bencicovou, která už sice na tenisových dvorcích v minulosti zářila více, nicméně takovou herní krizi jako Bouchardová zatím nepamatuje.

Pro „Genie“ byl poslední týden zkrátka pořádnou vzpruhou.

Třeba i proto, že v Lucemburku v předchozích dvou letech vypadla hned v prvním kole.

Hlavně ale z jiného důvodu.

Po zmíněném grandslamovém souboji o titul s Petrou Kvitovou byla považována za hráčku, která by to mohla jednou dotáhnout na první místo v žebříčku. Pak se mu i poměrně přiblížila - v říjnu 2014 byla světovou pětkou.

V následujících sezónách se však pozitivní prognózy začaly ztrácet v mlze.

Především první polovina letošního roku byla z pohledu kanadské blondýny prachbídná.

Krize vrcholila na Roland Garros, kde musela hrát kvalifikaci, ze které ale ani nepostoupila do hlavní soutěže. Bouchardové se tak stalo poprvé od května roku 2013, kdy si teprve jako devatenáctiletá tenistka budovala mezi ostatními hráčkami jméno, že by chyběla na nějakém z grandslamů.

Vítězka jedné trofeje na okruhu WTA se tak v červnu této sezóny propadla až na 194. místo v žebříčku. Vypadá to ale, že v tomto případě už se jednalo o suterén, pod kterým nic není.

Ve švýcarském Gstaadu v létě pronikla do semifinále, pak sice přišla série neúspěšných zápasů v Asii, nicméně při poslední návštěvě Evropy si Bouchardová spravila náladu.

Lucemburk ji vyšvihnul zpět do elitní stovky. Konkrétně ukořistěných 128 bodů zajistilo přesun ze 108. příčky na 88. pozici.

Poputuje v následujících měsících kanadský výtah ještě do vyšších pater? 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

That was funnn. 7 matches in 7 days! I am so sore lol. Thank you Luxembourg. Also, proof I can throw in a slice every once in a while ?

Příspěvek sdílený Genie Bouchard (@geniebouchard),Říj 20, 2018 v 8:45 PDT