ATP

Nejlepší comeback či gentlemani kurtů. Djokovič a spol. v nominacích na ceny ATP

- Tomáš Macák

Tenistky už se svých ocenění dočkaly, nyní jsou na řadě muži. Ceny ATP mají – stejně jako u hráček – několik kategorií. Tak například je oceněn ten, kdo v sezóně předvedl nejlepší návrat po zranění nebo jinak vynucené pauze. Při letošní suverénní jízdě Novaka Djokoviče se může zdát, že má vítězství jasné, nicméně má zdatného konkurenta. Ještě mnohem nejasnější situace je v kategorii, která obnáší největší zlepšení.

Na rozdíl od žen se nejlepším tenistou či deblovým párem sezóny stanou světové jedničky.

Ve ostatních kategoriích pak záleží na hlasování samotných hráčů.

Jednou z takových je cena pro nejlepší návrat roku.

Australan John Millman se po zranění vrátil na kurty skvělým způsobem. Rozhodně nezahálel ani Kei Nišikori. Novak Djokovič – navzdory špatnému začátku sezóny – se stal opět postrachem okruhu. Nad všemi nominovanými vyčnívá velkolepými výsledky, neboť kraloval ve Wimbledonu, na US Open a šampionem se stal také na akcích Masters v Cincinnati a Šanghaji.

Překvapivým favoritem může být ale nejméně známé jméno. Další australský tenista Jason Kubler byl takřka před rokem až v desáté stovce žebříčku, kde se ocitl po sérii operací. Začínal de facto úplně od nuly, ale v letošním roce se poprvé v kariéře dokázal probojovat do elitní stovky. 

Další cena se bude předávat hráči, který během roku prokázal největší pokrok. Nominovaní jsou rovněž čtyři tenisté. Mezi nimi nechybí ani Marco Cecchinato, který svojí jízdou na Roland Garros, která byla u konce až v semifinále, překvapil celý svět.

Vedle Itala může ocenění získat také australský mladík Alex de Minaur, který od začátku sezóny poskočil v žebříčku o více než 170 pozic nahoru. Své místo musí v této kategorii mít také Brit Kyle Edmund, jenž letos na Australian Open pronikl až mezi nejlepší čtyřku.

Další jízdu expresním výtahem do horních pater prožil řecký válečník Stefanos Tsitsipas, který ještě jako devatenáctiletý letos vybojoval dvě finálové účasti. Tu jednu dokonce na Masters v Torontu. V obou případech ho zastavil tenisový velikán Rafael Nadal.

Třetí cena poputuje za nováčkem roku. Zde se nachází hned pět adeptů. Druhou cenu může vybojovat De Minaur. Kromě něj se letos světu ukázali také Francouz Ugo Humbert, polský tenista Hubert Hurkacz, Američan Michael Mmoh a Jaume Munar. Tento španělský rodák letos mimo jiné vyhrál také challenger v Prostějově.

Poslední kategorie patří těm, kteří během sezóny dokazovali, že kromě skvělé hry mají v zásobě také to správné sportovní a profesionální chování. Tato cena nese v oficiálním názvu jméno bývalého švédského „plejera“ Stefana Edberga. Tenisovým „gentlemanem“ se může stát Kevin Anderson, Juan Martín Del Potro, Rafael Nadal, nebo Roger Federer. Legendární Švýcar tuto anketu ovládl třináctkrát z posledních čtrnácti let. V roce 2010 kategorii vyhrál Rafael Nadal.