Odpočet do unikátní výstavy: Dva daviscupoví hrdinové, dva nezapomenutelné zlaté víkendy

- Jan Havlovic

Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem jsou bezpochyby legendami českého tenisu. Právě tato dvojice je podepsaná pod dvěma jediným tituly v historii samostatné České republiky v Davisově poháru. A právě pouhé dva dny zbývají do zahájení unikátní výstavy v obchodním domě Galerie Harfa o úspěších českého tenisu v posledních deseti letech.

Dlouhá léta byl triumf tehdejšího Československa v režii Ivana Lendla s Tomášem Šmídem z roku 1980 jediným českým zlatým „zářezem“ v daviscupové historii. Trvalo dlouhých 32 let, než se našla podobně kvalitní dvojice, která svou nepřebernou vůlí a odhodláním dostala slavnou salátovou mísu znovu do českých rukou.

Ale pěkně popořadě. Klíčové postavy českého mužského tenisu posledních let Radek Štěpánek s Tomášem Berdychem započaly daviscupové kariéry shodně v roce 2003. Tehdy zkušenější Štěpánek na začátku února doma v Ostravě proti Rusku, Berdych až při úspěšné zářijové baráži v Thajsku.

Nějaký čas trvalo, než se tato dvojice dala dohromady a zjistila, že by mohla být ve formátu týmové soutěže úspěšná. Prvního většího úspěchu dosáhl pár B+Š s dalšími spoluhráči v roce 2009, kdy spanilou jízdou postoupil poprvé po 29 letech do finálového klání. 

Parta Jaroslava Navrátila tehdy schytala na barcelonské antuce krutý debakl poměrem 0:5, ale nasbírané zkušenosti se Čechům náramně hodily o tři roky později. To Berdych se Štěpánkem dotáhli tým znovu do finále, a tentokrát vyzvali Španěly na domácí půdě ve vysočanské O2 areně.

Po strop našlapaná hala hnala české tenisty za úspěchem. Vlnu nekončící euforie odšpuntoval Radek Štěpánek, který v rozhodujícím pátém zápasu přetlačil Nicoláse Almagra a zajistil českému daviscupovému týmu první titul po dlouhých 32 letech! Ve vítězném týmu byli kromě Berdycha se Štěpánkem také Lukáš Rosol a Ivo Minář.

Berdych se Štěpánkem chtěli daviscupové formy naplno využít, a tak dali všechno i do dalšího ročníku. Výsledkem byla třetí finálová účast během posledních pěti let. Češi v listopadu roku 2013 cestovali na horkou půdu do Bělehradu.

Domácí výběr táhl Novak Djokovič, který ve finálovém souboji zařídil dva body. Slabinou se však ukázala srbská dvojka Dušan Lajovič, přes kterého získal bod jak Tomáš Berdych, tak také hlavně Radek Štěpánek.

Naplněná bělehradská Kombank Arena tak musela sledoval českou euforii, kterou znovu obstaral Radek Štěpánek vítězstvím v rozhodujícím pátém zápase. „Celý víkend jsem hrál v životní formě,“ hlesl Štěpánek po třísetové výhře nad Lajovičem.

Roky 2012 a 2013 jsou v historii českého tenisu psány zlatým písmem. Na jediných dvou daviscupových titulech v historii samostatné České republiky mají lví podíl dva vyjímeční tenisté – Tomáš Berdych s Radkem Štěpánek.

Pokud si chcete připomenout slavná tažení českého daviscupového týmu, pak jistě navštivte unikátní výstavu v pražském obchodním domě Galerie Harfa věnovanou (nejen) dvěma českým titulům v Davis Cupu. Začínáme již ve čtvrtek 18. října, tedy v den, kdy bude mít Radek Štěpánek v O2 areně svou rozlučku. 


Galerie