Brazílie je blízká mému charakteru, hlásí z Ria Barbora Strýcová

- Václav Petrů, foto Pavel Lebeda

Dvanáct let. Přesně tak dlouhá doba uplynula od chvíle, co se česká tenistka Barbora Strýcová poprvé a dosud naposledy představila na tenisovém turnaji pod pěti kruhy. Jako teprve pár měsíců plnoletá hráčka tehdy v Aténách stanula v prvním kole proti pozdější vítězce turnaje Justin Heninové z Belgie. Osmnáctiletá Češka tehdy prohrála po setech 3:6 a 4:6.

(Původní zpravodajství z Rio de Janeira přímo pro Tenisový svět) V řecké metropoli poté nastoupila i do deblu, kde po boku deblové specialistky Libuše Průšové vypadla rovněž v prvním kole. Nyní v Riu ji již jako zkušenou třicetiletou reprezentantku a vítězku Fed Cupu čeká druhá olympiáda. „Myslím, že jsem se od té doby změnila. Jsem o dvanáct roků zkušenější. Trochu jsem se dokázala uklidnit. Samozřejmě, pořád na tom pracuju, člověk se to učí postupně, ale myslím, že už jsem klidnější než tehdy. Na druhou stranu, a tělo tehdy dokázalo lépe regenerovat než teď,“ porovnala dvanáctiletý rozdíl Barbora Strýcová v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět přímo v dějišti olympijských her.

Třicetiletá rodačka z Plzně přicestovala do Ria v úterý, Brazílie je impulzivní české tenistce blízká. „Byli jsme se podívat na jedné akci, kde předváděli brazilské tance. Bylo to takové energické, což mi bylo blízké, protože jsem taky trochu energická. Brazílie je pro mě země, která mi trochu připomíná můj charakter,“ pronesla s úsměvem česká tenistka, kterou kromě účasti v ženské dvouhře čeká rovněž deblový turnaj po boku Lucie Šafářové.

Motivace z posilovny i jídlo bez chuti

Strýcová už zároveň plnými doušky nasává olympijskou atmosféru. „Byla jsem v posilovně, což pro mě byl obrovský zážitek. Neviděla jsem ty samé tváře jako každý týden, ale byli tam různí běžci, sprinteři, boxeři, prostě sportovci z různých odvětví. Dalo mi to takovou zvláštní motivační náladu. Bylo to neuvěřitelné,“ přiblížila patrně svůj dosud největší zážitek z Ria aktuálně 21. hráčka žebříčku WTA. Strýcové se rovněž zamlouvá poloha jejího bytu v olympijské vesnice. „Jídelna i autobus, kterým jezdíme na tenis, je blízko. To je pro nás důležité,“ zamlouvá se Strýcové, která jedním dechem dodala. „Jídlo mně moc nejde. Je takové bez chuti, ale to nějak zvládneme. Chvíli mi trvalo, než jsem se zorientovala v jídelně, je obrovská. Ale chápu, že je těžké navařit pro tolik sportovců,“ našla pro organizátory pochopení česká tenistka.

Vítězka jednoho turnaje WTA už stačila potrénovat na tenisových dvorcích v Riu. „Je dobře, že se hraje na betonu, protože už tak je olympiáda uprostřed sezony náročná. Kdyby se hrálo na antuce, tak by to bylo strašně obtížné,“ uzavřela Strýcová.