Nominace na prestižní ceny WTA zveřejněny. O prvenství zabojují tři Češky!

- Jan Havlovic

Do finální nominace cen okruhu WTA se i v letošní sezoně dostaly české zástupkyně. O ocenění nejlepší hráčky roku bude usilovat Petra Kvitová a mezi nejlepšími deblistkami figurují Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, které letos získaly dva grandslamové tituly. Vítězky budou vyhlášeny 19. října při slavnostním galavečeru v Singapuru.

Loni čtyři Češky, letos alespoň tři. Český ženský tenis se řadí mezi světovou špičku, což potvrzují také letošní nominace na ceny okruhu WTA, ve kterých figurují hned tři české zástupkyně.

V té nejprestižnější anketě, tedy o nejlepší hráčku sezony, bude usilovat o vítězství Petra Kvitová. Dvojnásobná wimbledonská šampionka zažila parádní sezonu, během které se vrátila do světové desítky a ovládla hned pět turnajů, včetně domácího podniku v Praze.

Česká lvice bude soupeřit s čtveřicí protivnic. Do finálního výběru se dostaly letošní grandslamové vítězky – Dánka Caroline Wozniacká, Rumunka Simona Halepová, Němka Angelique Kerberová a Japonka Naomi Ósakaová.

Vlaječky České republiky figurují také v anketě o nejlepší deblový pár tohoto roku. Mezi finální čtveřici se dle očekávání dostaly Kateřina SiniakováBarborou Krejčíkovou, které během letošní sezony získaly grandslamový titul na French Open a následně i ve Wimbledonu.

V dalších anketách se bude vyhlašovat hráčka, která za letošní sezonu udělala největší pokrok, nováček roku a také tenistka, která se dokázala vrátit po zranění a předváděla kvalitní výkony. V poslední zmíněné anketě bude horkou favoritkou na zisk ocenění Serena Williamsová, která se vrátila na dvorce po porodu dcery Alexis a probojovala se dvakrát do grandslamového finále. 

Výsledky budou oznámeny na slavnostním galavečeru 19. října v Singapuru. 

Kompletní nominace

Nejlepší hráčka roku
Simona Halepová (ROU)
Angelique Kerberová (GER)
PETRA KVITOVÁ
Naomi Ósakaová (JPN)
Caroline Wozniacká (DEN)

Nejlepší deblový pár roku
Vandewegheová, Bartyová (USA/AUS)
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ
Mertensová, Schuursová (BEL/NED)
Mladenovicová, Babosová (FRA/HUN) 

Největší výkonnostní průlom
Kiki Bertensová (NED)
Julia Görgesová (GER)
Darja Kasatkinová (RUS)
Elise Mertensová (BEL)
Wang Qiang (CHN)
Aliaxadra Sasnovičová (BLR) 

Nováček roku
Amanda Anisimová (USA)
Danielle Collinsová (USA)
Mihaela Buzarnescuová (ROU)
Sofia Keninová (USA)
Aryna Sabalenková (BLR) 

Návrat roku
Belinda Bencicová (SUI)
Bethanie Matteková-Sandsová (USA)
Alja Tomljanovicová (AUS)
Serena Williamsová (USA)