Když jste 67. na světě, nemůžete brát na turnaje manželku, říká Djokovič

- Filip Lefenda

Vyhrál čtrnáct grandslamů a býval světovou jedničkou. I proto se Novak Djokovič řadí na mužském okruhu ke šťastlivcům, kteří mohou po všech turnajích cestovat i se svými rodinami. Jak je to ale u hráčů, kteří nejsou v žebříčku tak vysoko?

Srb vnímá, že protivníci z nižších pater světového pořadí už si takový komfort dopřát nemohou. „Je to jeden z problémů našeho sportu. Když jste dejme tomu 67. na světě, nebo horší, nemůžete si dovolit brát po turnajích s sebou své manželky,“ prozradil Djokovič v rozhovoru s tím, že hráči se tak musí obejít bez svých rodin třeba i třicet týdnů v roce.

„Není to záměr. Náklady jsou v dnešní době opravdu vysoké. Letenky, ubytování, a všechny věci kolem. Ceny jdou neustále nahoru. To je i jeden z důvodů, proč chtějí hráči na velkých turnajích vyšší prize money,“ vysvětluje jednatřicetiletý Srb, jehož na akcích z boxu podporuje manželka Jelena.

Sám Djokovič získal na prize money už téměř 120 milionů dolarů, v tom je historicky vůbec nejúspěnějším hráčem – překonal i Federera. S níže postavenými hráči ale soucítí. „Tenis není jen o nás. Abychom mohli být tam, kde jsme, musejí tu být i další hráči. A i tihle kluci se snaží vydělat si na živobytí. Když se dostanete do TOP 50, máte situaci trochu lehčí. Samozřejmě jsem byl kdysi v žebříčku také níže, to jsem byl ale ještě mladý. Manželství jsem uzavřel až později, takže si tuto situaci neumím úplně dobře představit,“ hovořil dále na téma nucených absencí drahých poloviček na turnajích.

„Tak to ale prostě je. Každý má v životě své problémy. Tenis je naší profesí a tvoří velkou součást našeho života. Je třeba se tím srovnat a najít mezi ním a soukromým životem tu správnou rovnováhu,“ tvrdí majitel 71 turnajových titulů a dodává: „V mých očích je ale láska a rodinný život přeci jen důležitější než práce,“ uzavřel zajímavé povídání Djokovič.