Nenápadná smrtelná past. Na Sevastovové vyhořela další hvězda

- Tomáš Macák

Nepatří mezi výrazné tenisové hráčky, ale vždy několikrát do roka nečekaně zkazí sázkařům takřka jisté výhry. Anastasija Sevastovová naposledy překvapila semifinálovým vítězstvím v Pekingu nad hvězdou posledních týdnů Naomi Ósakaovou. V hlavním městě Číny Lotyšku čeká nejprestižnější souboj o titul v její kariéře. Ve hře je také nejvyšší žebříčkové umístění.

Dvakrát 6:4. Žádné drama.

Nefavorizovaná Anastasija Sevastovová zaskočila skvělým výkonem vítězku z US Open Naomi Ósakaovou. Osmadvacetiletá hráčka tak nyní míří do nedělního finále, které pro ni bude tím doposud největším v její kariéře.

Sice už má tři trofeje z okruhu WTA, ovšem žádný z absolvovaných soubojů o titul se neřadil do kategorie Premier Mandatory. Na akcích, jež nesou tento název, dostávají vítězky takřka čtyřnásobnou porci bodů, než na podnicích s označením WTA International. Jedná se o takové ženské masters, které s sebou samozřejmě také přináší štědré finanční ohodnocení.

Při cestě za bohatou odměnou si už dříve v týdnu proklestila Sevastovová cestu například přes Madison Keysovou či Dominiku Cibulkovou.

Naposledy překazila radost zmiňované Japonce.

Ósakaová patří mezi širokou plejádu favoritek, které dokázala Sevastovová během posledních let nečekaně vyřadit z turnaje.

Jméno Lotyšky se stalo postrachem především na newyorském grandslamu. Momentálně 20. hráčka světa ve Flushing Meadows letos porazila Svitolinovou a posléze šampionku z předchozího ročníku Sloane Stephensovou. Konečnou bylo semifinále, v rámci něhož nestačila na Serenu Williamsovou.

Na posledním majoru tenisového kalendáře zářila také v letech 2017 a 2016. Loni například zastavila rozjíždějící se ruskou mašinu Marii Šarapovovou a vypadla až ve čtvrtfinále. A ještě o dvanáct měsíců dříve, jakožto 48. žena žebříčku WTA, vyřadila šampionku z Roland Garros Garbine Muguruzaovou nebo Johannu Kontaovou. Rovněž skončila mezi nejlepší osmičkou.

Tenistka, která v roce 2013 ukončila kvůli zdraví kariéru, ovšem v sezóně 2015 se opět vrátila, nezpůsobuje velký rozruch. Zaskočit však na kurtech umí v nečekaných zápasech dokonale.

Pekingské finále je pro Sevastovovou velkou šancí, jak svá vítězství v zápasech s těmi nejznámějšími hráčkami změnit z překvapení na tak trochu očekávanější záležitost.

Každopádně už i tak zaznamenala od svého tři roky starého comebacku obdivuhodný progres.

„První stovka je cíl, všechno ostatní je bonus,“ říkala si Sevastotová při navrátu na dvorce. 

Už ví, jaké to je být 15. na světě. V případě finálové výhry se vyšplhá ještě o tři příčky výše...