Denní menu, 5.10.2018: Siniaková končí, Sestini Hlaváčková se Strýcovou řádily. Rosol s Kolářem slaví titul

- Filip Lefenda, Tomáš Macák

Turnaj v Pekingu pro rozjetou Kateřinu Siniakovou skončil. Dvaadvacetiletá Češka neuhrála v souboji s favorizovanou světovou dvojkou Wozniackou ani sadu. Do semifinále čtyřhry na stejné akci postoupily Andrea Sestini Hlaváčková s Barborou Strýcovou, které ztratily pouhé tři gemy, Peschkeová naopak po velkém boji končí. Lukáš Rosol si singlové finále v Almatech i přes dobrý začátek nezahraje, spolu se Zdeňkem Kolářem ale slaví titul z deblu!

NA ROZJEZD

07:00

ROSOL SI SINGLOVÉ FINÁLE V KAZACHSTÁNU NEZAHRAJE: Lukáš Rosol (177.) vstoupil do utkání s Denisem Istominem (103.) na podniku v Almatech výborně, když bral v souboji s turnajovou jedničkou úvodní sadu. Tu druhou načal rychlým brejkem a vedl 2:0, jenže poté ztratil pět her v řadě a nakonec poměrem 3:6 i celou sadu.

Rovněž v rozhodujícím dějství vedl český hráč rychle 2:0, ani tentokrát však svou výhodu neustřežil a nakonec se tak s dvouhrou na turnaji v Almatech po výsledku 6:3, 3:6 a 4:6 loučí. Turnaj tím ale pro něj nekončí. Ještě dnes si po boku krajana Zdeňka Koláře zahraje třiatřicetiletý Čech o titul ze čtyřhry. – Denis Istomin (UZB, 103.) x Lukáš Rosol (177.) 3:6, 6:3, 6:4

 

HLAVNÍ CHOD

10:30

SINIAKOVÁ NA SVĚTOVOU DVOJKU NESTAČILA: Kateřina Siniaková (40.) na turnaji v Pekingu dohrála. Češka v páteční bitvě o semifinále nestačila na dánskou světovou dvojku Caroline Wozniackou (2.), s níž uhrála v obou setech shodně jen dva gemy.

Dvaadvacetiletá Siniaková, jež v posledním vzájemném souboji loni Wozniackou porazila ve dvou sadách, se za celé utkání nedostala k jedinému brejkbolu. Sama pak ztratila servis ve druhé hře, podruhé pak za stavu 2:5, kdy podávala na udržení se v úvodní sadě. Druhý set byl posléze úplně jako přes kopírák. – Kateřina Siniaková (40.) x Caroline Wozniacká (DEN, 2.) 2:6, 2:6

 

A KDO NEMÁ DOST...

06:30

SESTINI HLAVÁČKOVÁ SE STRÝCOVOU ZTRATILY JEN TŘI GEMY: Andrea Sestini Hlaváčková s Barborou Strýcovou si na turnaji v Pekingu zahrají o finále. Členky druhého nasazeného páru si v pátek "pochutnaly" na Slovince Klepačové se Španělkou Martínezovou Sanchézovou, kterým povolily jen tři uhrané gemy. Nasazené šestky je navíc shodně uhrály v první sadě, v té druhé tak musely skousnout kanára. Češky uhrály od stavu 2:3 v úvodním setu celkem deset gemů v řadě! – Klepačová (SLO), Martínezová Sanchézová (ESP) x Sestini Hlaváčková, Strýcová 3:6, 0:6

Češi v akci

Peschkeová se v Pekingu do semifinále nepodívá
Prestižní turnaj v Pekingu skončil pro deblistku Květu Peschkeovou ve čtvrtfinále. V tom vyzvala Češka spolu s americkou parťačkou Nicole Melicharovou belgicko-nizozemskou dvojici Mertensová, Schuursová. Vyrovnaný zápas nakonec vyvrcholil rozhodujícím supertiebreakem, v němž prvně jmenované prohrály až nejtěsnějším možným rozdílem 2:6, 6:3 a 8:10. Peschkeová tak v semifinále krajanky Hradeckou, Sestini Hlaváčkovou a Strýcovou nedoplní.

Rosol s Kolářem slaví deblový titul z challengeru
Tenisté Lukáš Rosol a Zdeněk Kolář završili svou premiérovou deblovou spolupráci na challengeru v kazašských Almatech deblovým titulem! České duo svou jízdu vyšperkovalo po třech předchozích vítězstvích suverénním finálovým triumfem nad Rusem Karlovským a domácím Kazachem Chabibulinem, kterým Rosol s Kolářem dopřáli jen čtyři uhrané gemy (6:3, 6:1).

Gengel zápas do vítězného konce nedotáhl
Marek Gengel (704.) si semifinále na turnaji v Šarm aš-Šajchu nezahraje. Třiadvacetiletý Čech sice rozehrál střetnutí s Francouzem Jaimeem Floydem Angelem (761.) povedeně, když získal úvodní sadu 6:3, další dvě dějství bral ale poměrem 6:2 a 6:4 soupeř. Za stavu 4:5 ve třetím setu servíroval Gengel na udržení se v utkání, avšak neuspěl.

V českém derby uspěl Paroulek
Čtvrtfinále turnaje v turecké Antalyi proti sobě svedlo dva české tenisty. Z vítězství souboje mezi Tadeášem Paroulkem (594.) a Tomášem Jirouškem (794.) se radoval prvně nasazený mladík, jenž je na patnáctitisícové akci sedmým nejvýše nasazeným. Paroulek vyhrál za hodinu a 54 minut 6:3 a 6:4, když odvrátil 9 z celkových 10 brejkbolů soupeře.

Vrbenskému zápas nevyšel
Dvouhra pro Michaela Vrbenského (542.) na podniku v Antalyi skončila. Osmnáctiletý Čech uhrál v souboji s o pět let starším Juanem Pablem Pazem (576.) z Argentiny v obou setech jen dva gemy.

Laboutková v Telde na "double" nezaútočí
Aneta Laboutková (975.) v semifinále turnaje ve španělském Telde nepotvrdila roli čtvrté nasazené hráčky, když prohrála s domácí Isabel Adroverovou Gallegovou (-), jež nefiguruje v žebříčku WTA, 4:6 a 3:6. Odpoledne si ještě Laboutková zahraje po boku krajanky Kláry Hájkové o titul ze čtyřhry.

Paroulek s Vrbenským do finále v Antalyi nepronikli
Česká dvojice ve složení Tadeáš Paroulek a Michael Vrbenský předváděli na futuru, který se hraje na antukových kurtech v turecké Antalyi, dobré výkony. Ty je vyšvihly až do semifinále, které se však stalo konečnou. Paroulek s Vrbenským nestačili na argentinsko-belgický pár Pan-Vanneste, ovšem, jednalo se o velmi vyrovnaný zápas. První set si totiž uzmuli soupeři českého páru až v tiebreaku, druhou sadu pak vyhrál Paroulek a Vrbenský 6:4. Rozhodující supertibreak patřil Pazovi a Vannestovi v poměru 10:7.

Přádová se do přímého souboje o titul nepodívá
Martina Přádová a její chorvatská spoluhráčka Ivana Topčičová zakončily své putování turnajem v egyptském Šarm aš-Šajch v semifinále. Nad jejich síly byla dvojice tvořená sestrami Pitakovými z Velké Británie. Ty si zahrají o titul po výsledku 3:6, 6:3 a 10:7.

Nouza s Dudou jsou v Německu ve finále
Nasazený pár číslo 1 Petr Nouza-Filip Duda míří na podniku v německém Oberhachingu do finále. Poslední odklizenou překážkou byla ukrajinská dvojice tvořená Krutychech a Ursuem. Soupeře porazili čeští tenisté poměrně jednoznačně ve dvou setech 6:3 a 6:2.¨

Pospíšil míří na libanonské antuce do semifinále
Sedmatřicetiletý tenisový harcovník Jaroslav Pospíšil (667.) postoupil na turnaji v libanonském Jouniehu do semifinále. Stalo se tak poté, co český hráč porazil favorizovaného Francouze Sadia Doumbiu (392.) po setech 6:2, 1:6, a 7:5. Soupeř Pospíšila by ve třetím setu vítězství dlouho blíže, vedl díky brejku už 4:1, ovšem utkání nakonec ovládl Doumbiův protivník.

Laboutková s Hájkovou jsou na Kanárech šampionkami
Česká tenistka Aneta Laboutková si po neúspěchu v semifinále singlu turnaje v Telde spravila chuť ve čtyřhře. Po boku krajanky Kláry Hájkové slaví celkové vítězství poté, co porazili španělsko-běloruský pár Megiasová-Jakimovová. České hráčky dokázaly ovládnout celou deblovou část turnaje navzdory tomu, že ve finále prohrály první set 1:6. Ten druhý pak získaly v poměru 7:5 a závěrečný supertiebreak vyhrály 10:5.

ATP/WTA

China Open, Peking (ženy, CHN, 8 285 274 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
KATEŘINA SINIAKOVÁ (40.) – Caroline Wozniacká (DEN, 2.) 2:6, 2:6

Čtvrtfinále čtyřhry
Klepačová (SLO), Martínezová Sanchézová (ESP) – SESTINI HLAVÁČKOVÁ, STRÝCOVÁ 3:6, 0:6
Melicharová (USA), PESCHKEOVÁ – Mertensová (BEL), Schuursová (NED) 2:6, 6:3, 8:10

Challenger tour

Almaty 2 Challenger (muži, KAZ, 50 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Denis Istomin (UZB, 103.) – LUKÁŠ ROSOL (177.) 3:6, 6:3, 6:4

Finále čtyřhry
KOLÁŘ, ROSOL – Karlovskij (RUS), Chabibulin (KAZ) 6:3, 6:1

ITF/Futures

ATCL Men´s Future 2018, Jounieh (muži, LBN, 25 000 USD, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
JAROSLAV POSPÍŠIL (663.) – Sadio Doumbia (FRA, 388.) 6:2, 1:6, 7:5

Semifinále čtyřhry
KOPŘIVA, POSPÍŠIL – Doumbia, Reboul (oba FRA) 2:6, 6:7(6)

Soho square Egypt, Šarm aš-Šajch (muži, EGY, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
MAREK GENGEL (704.) – Jaimee Floyd Angele (FRA, 761.) 6:3, 2:6, 4:6

Daikin Open, Oberhaching (muži, GER, 15 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Semifinále čtyřhry
DUDA, NOUZA – Krutych, Ursu (oba UKR) 6:3, 6:2

GD Tennis Cup, Antalya (muži, TUR, 15 000 USD, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
TADEÁŠ PAROULEK (594.) – TOMÁŠ JIROUŠEK (794.) 6:3, 6:4
Juan Pablo Paz (ARG, 576.) – MICHAEL VRBENSKÝ (542.) 6:2, 6:2

Semifinále čtyřhry
PAROULEK, VRBENSKÝ – Paz (ARG), Vanneste (BEL) 6:7(8), 6:4, 7:10

Soho Square Egypt Women's Future, Šarm aš-Šajch (ženy, EGY, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále čtyřhry
BŘEČKOVÁ, Fričová (SVK) – Munteanová (FRA), Tcherkesová (ITA) 0:6, 6:4, 12:10
A. Pitaková, K. Pitaková (obě GBR) – PŘÁDOVÁ, Topčičová (CRO) 3:6, 6:3, 10:7

III ITF Women' Gran Canaria, Telde (ženy, ESP, 15 000 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
ANETA LABOUTKOVÁ (975.) – Isabel Adroverová Gallegová (ESP, -) 4:6, 3:6

Finále čtyřhry
HÁJKOVÁ, LABOUTKOVÁ – Molinaová (ESP), Jakimovová (BLR) 1:6, 7:5, 10:5