Statistické okénko: Na hardu vládne Sabalenková, tříseťákům kraluje Kvitová

- Jan Havlovic

Letošní sezona se pomalu blíží ke svému konci. Před závěrem roku se naskýtá zajímavý pohled do některých statistik, ve kterých se daří také českým tenistkám. V počtu vítězných duelů na tvrdém povrchu sice vládne Běloruska Aryna Sabalenková, avšak třísetovým zápasům kraluje Petra Kvitová!

Hard je jedním z nejběžnějších povrchů během roku na turnajové šňůře okruhu WTA. Na tvrdém povrchu se začíná v Austrálii a končí v Singapuru na Turnaji mistryň. Pohled do statistik, jak se jednotlivým tenistkám na tomto povrchu daří, je zajímavý i z českého pohledu. Právě na hardu se totiž mezi světovou špičkou neztrácejí ani české tenistky!

V počtu vítězství na tvrdém povrchu kraluje běloruská kometa této sezony Aryna Sabalenková, která vyhrála již třicet duelů. V elitní desítce se nachází také Petra Kvitová, které patří v tabulce s 26 výhrami čtvrté místo. O čtyři místa hůře je postavená Karolína Plíšková.

Sabalenková vyhrála v této sezoně také nejvíce třísetových duelů – celkem 19. V procentuální úspěšnosti se však před mladou Bělorusku dostala Petra Kvitová, která z letošních 22 třísetových dramatů zvládla dovést do vítězného konce hned sedmnáct!

V tříseťácích se daří také Karolíně Plíškové, která jich letos vyhrála hned čtrnáct, nicméně hořkost porážky poznala pouze ve čtyřech případech.

Solidní úspěšnost v třísetových duelech českých tenisových hvězd může být pozitivní zprávou také pro kapitána českého fedcupového týmu Petra Pálu. V blížícím se finálovém klání proti Spojeným státům americkým by se zkušenosti Kvitové a Plíškové z třísetových duelů mohly náramně hodit.