Wu-chan WTA: Siniaková přehrála Mladenovicovou, pomohl jí sporný moment v tiebreaku. Vondroušová končí

- Petr Sumbal

Série asijských turnajů pokračuje pro tenistky měřením sil v čínském Wu-chanu. Česko už má první postupující do druhého kola, uspět v kole prvním se povedlo Kateřině Siniakové, která přehrála 7:6(4), 6:2 Francouzku Kristinu Mladenovicovou. Češce k vítězství výrazně pomohl sporný moment, který se odehrál v tiebreaku první sady. To Markétě Vondroušové se do druhého kola proniknout nepovedlo, podlehla 3:6, 6:3 a 6:7(4) Němce Julii Görgesové.

Hrál se tiebreak prvního setu, Mladenovicová už tou dobou měla lehce pocuchané nervy, jelikož prohospodařila náskok 5:1 a nechala českou hráčku dotáhnout set až do zkrácené hry. V ní byl stav 3:2 pro Francouzsku, a pak to přišlo.

Siniaková poslala svůj return zdánlivě do autu, ten byl ovšem zahlášen až se značným zpožděním. Siniaková tak vyzvala na pomoc jestřábí oko, které dalo Češce za pravdu, míček opravdu lehce tečoval základní čáru. To se však odhalilo až v době, kdy si již obě tenistky měnily strany.

Mladenovicová se snažila u hlavní rozhodčí vymoci opakování výměny, ta však byla neoblomná, důležitý bod připadl Siniakové. Mladenovicová se sice pak dostala v tiebreaku do vedení 4:3, ale viditelně rozhozená pak čtyři míčky v řadě prohrála a s nimi i celou sadu.

Druhá sada už pak byla jasnou záležitostí v podání Siniakové, která hned v úvodu sebrala Francouzce servis. Mladenovicová se ze sporného okamžiku v tiebreaku až dokonce zápasu nedokázala vzpamatovat, ve druhém setu uhrála pouhé dva gemy a s turnajem ve Wu-chanu se rozloučila porážkou, na kterou bude vzpomínat s pocitem křivdy.

Vondroušová v dramatické bitvě padla s Görgesovou
Markéta Vondroušová, která se dostala do hlavní soutěže ve Wu-chanu jakožto takzvaná „šťastná poražená“ z kvalifikace, nezvládla první kolo. V něm podlehla Němce Julii Görgesové po setech 3:6, 6:3 a 6:7(4). Klíčové okamžiky přinesla jedenáctá hra třetí sady, kde měla Češka šest brejkbolů, ani jeden ale nevyužila. Následně Vondroušová prohrála tiebreak rozhodující sady.

Vondroušová vstoupila do utkání proti světové jedenáctce Görgesové nejlepším  možným způsobem. Využila ospalejšího úvodu soupeřky a hned ve třetím gemu jí sebrala servis. Jenže zkušená Němka okamžitě reagovala a brejk Češce oplatila. První sada se rozhodla v osmé hře, kdy se Görgesové povedlo znovu podání mladé české tenistky prolomit a vyhrála tak první set v poměru 6:3.

Druhý set začal dlouhou přetahovanou o podání Vondroušové. Ta těžký okamžik zvládla, odvrátila tři brejkboly a tento gem jí vlil do žil potřebné sebevědomí. V pátém gemu sice Češka o podání přišla, ale hned si ho vzala zpět a následně vyhrála další tři hry v řadě. 6:3, Vondroušová, vyrovnáno.

Vondroušové se pak výborně povedl úvod rozhodujícího setu, hned v úvodu získala k dobru brejk. Ten ale až dokonce udržet nedokázala, a tak se pokračovalo ve vyrovnaném stylu až do úplné koncovky. Za stavu 5:5 se Češka dostala z nepříjemného stavu 15:30 a v dalším gemu si vybojovala postupně šest brejkbolů. Všechny do jednoho však dokázala Němka odvrátit.

Rozhodnout musel tiebreak. V něm bohužel Vondroušové utekl začátek, dostala se do ztráty 0:4 a nedokázala ji už dohnat. Görgesová zkrácenou sadu vyhrála 7:4 a oslavila postup do druhého kola.

2018 Dongfeng Motor Wuhan Open (ženy, CHN, 2 746 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo
Kristina Mladenovicová (FRA, 47.) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (44.) 6:7(4), 2:6
Julia Görgesová (GER, 11.) [11] – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (69.) [LL] 6:3, 3:6, 7:6(4)