Davis Cup: Jebavý a Rosol promrhali vedení 2:0. Maďaři získali druhý bod

- Jan Vojkůvka

Čeští tenisté byli v sobotu kousíček od toho, aby si proti Maďarsku zajistili druhý bod a tudíž i mečbol celé baráže. Lukáš Rosol s Romanem Jebavým vedli ve čtyřhře už 2:0 na sety a vypadalo to na snadnou záležitosti. Maďarské duo Borsos, Nagy se pak ale dokázalo obdivuhodně zvednout a nakonec otočit na 3:2. Před nedělními zápasy tak mají překvapivě dva mečboly domácí hráči.

Gábor Borsos, Péter Nagy – Roman Jebavý, Lukáš Rosol 3:2 (3:6, 4:6, 6:1, 6:2, 6:4)
Zlý sen – tak se dá pojmenovat to, co zažil v sobotu na maďarské antuce český tým. Za stavu 2:0 pro Jebavého s Rosolem už by snad jen blázen věřil, že české duo hrající do té doby skvělý zápas tento mač ztratí. Leč stalo se.

Český pár začal proti žebříčkově mnohem hůře postaveným protivníkům nejlépe, jak mohl. Jebavý s Rosolem rychle vedli v prvním setu 2:0, když maďarským protivníkům hned načátku sebrali podání. Naopak svůj servis si drželi a po zkaženém voleji Borsose na síti si vzali první set 6:3.

Druhá sada byla na začátku vyrovnanější. Až do stavu 2:2, kdy si český pár skvělou obětavostí vybojoval brejk. Kryž pak hned v následujícím gemu Rosol zahrál čistou hru, bylo jasné, že ani tento set Čechům neuteče.

Českému páru tak zbýval už pouze jediný set k tomu, aby vybojoval pro naše barvy další bod...

To se však na první pokus nepodařilo. Ve třetím setu se totiž domácí hráči ještě vzpamatovali, Jebavý dvakrát přišel o servis a Maďaři set ovládli celkem přesvědčivě poměrem 6:1.

Bohužel ani ve čtvrtém setu nepřišlo u české dvojice potřebné zlepšení. Servis totiž přestal fungovat i Lukáši Rosolovi – za stavu 2:2 ztratil podání a následně už na kurtu kralovalo domácí duo outsiderů. Čtvrtý set vyhrál Borsos s Nagym také hladce – 6:2.

Příčinu výpadku vysvětloval smutný Lukáš Rosol: „Romana jsem směřoval takovým způsobem, že stačí zahrát standard, který jsme předváděli první a druhý set. Nehráli jsme ale už dobře. Na začátku třetího setu nás brejkli a všechno se sesunulo.“

O výsledku rozhodovala až pátá sada. V té se oba týmy přetahovaly – Češi měli dokonce čtyři brejkboly na 4:2. Ani jeden ale nevyužili. Vyrovnaně se hrálo až do stavu 3:3, kdy šel na servis Roman Jebavý. Svou úlohu nezvládl a celkem snadno o podání přišel, soupeřům pomohl i dvojchybou. Podceňovaná maďarská dvojice už zápas nepustila a v obrovské euforii zapsala šokující vítězství v pěti setech.

Maďaři tak mají po pátečním skalpu Veselého v singlu druhé zázračné vítězství a v baráži vedou 2:1. V neděli jim tak stačí vyhrát jeden zápas, aby ovládli celé daviscupové klání.

Český tým je tak po sobotě v nezáviděníhodné situaci. Prohrává 1:2 na zápasy a v neděli musí odvrátit oba mečboly Maďarů. Tíha okamžiku bude nejprve ležet na české jedničce – Jiří Veselý bude od 13:00 hrát proti Máté Valkuszovi, dále je plánován zápas Lukáše Rosola a Zsombora Pirose, který v pátek všechny šokoval, když porazil Veselého.

Maďarsko – Česko 2:1

Zsombor Piros (HUN, 419.) – JIŘÍ VESELÝ (91.) 3:6, 6:4, 4:6, 7:6(3), 7:5
Maté Valkusz (HUN, 271.) – LUKÁŠ ROSOL (185.) 1:6, 2:6, 4:6
Borsos, Nagy (HUN) – JEBAVÝ, ROSOL 3:6, 4:6, 6:1, 6:2, 6:4

Zpravodajství z maďarské Budapešti den po dni:

9.9.

Expres s daviscupovým nákladem vyrazil směr Budapešť. Naposledy v tradičních kolejích

Zvítězí Djokovič. A snad bude Serena prohrávat častěji, zní od českých reprezentantů

10.9.

Strašně příjemnej kurt! Češi si poprvé zatrénovali na centru u parkoviště

Rosolovi Budapešť hned sedla. Dost času na to být ještě lepší, zdůraznil

11.9.

VIDEO: Tady to o víkendu vypukne. Pavlásek představuje daviscupové dějiště

Na parkovišti hrál málokdo, smál se Veselý. Důležitá je ale parta, ne zázemí

Osvětlení je fakt dobře vyřešené, pochvaloval si Jebavý. Vadily jen mouchy

12.9.

Bude to náročný test, říká kapitán Maďarů. Ještě smutní nad 22 let starou záležitostí

Lekce maďarštiny! Jak si čeští tenisté poradili se zapeklitým ugrofinským jazykem?

13.9.

Dilema s dvojkou? Rozhodly zkušenosti a forma, řekl Navrátil

Třísla už nebolí. Měsíc bez zápasu se ale někde podepíše, myslí si Veselý

14.9.

Davis Cup není Air Race. Nad Dunajem to ale může být pěkný konec staré éry

Promrhané vedení 4:1? Samozřejmě chyba, litoval po prohře s teenagerem Veselý

Premiérová výhra pod světly. Jsem rád, že se dohrálo v pátek, oddechl si Rosol