Rosolovi Budapešť hned sedla. Dost času na to být ještě lepší, zdůraznil

- Tomáš Macák

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z BUDAPEŠTI: Po hodinu a půl dlouhé makačce byl spokojený. Dvorec mu na první pohled sedl. „Máme dost času se připravit, aby to bylo ještě lepší,“ připomněl Lukáš Rosol. Spolu s týmem o víkendu odehraje poslední zápas v rámci tradičního Davis Cupu. Na – z české strany velmi kritizované – změně formátu sám vidí i pozitiva.

Sršel z něj elán na všechny strany. Už od prvního tréninku byl do tenisu zažraný. „Nešetřete mě, jo?“ přikázal na druhou stranu sítě.

Bylo vidět, že se Lukáš Rosol při premiéře na budapešťském kurtu cítí více než dobře.

Do metropole Maďarska zvolil jinou cestu než zbytek týmu, který do města ležícím na Dunaji přijel vlakem. I možná proto hýřil aktivitou více než ostatní. „Dohrál jsem v pátek dvacet minut před půlnocí. Sem jsem letěl v sobotu, abych se dal ještě do kupy. Šest hodin vlakem by mi úplně nepomohlo, chtěl jsem být fit a neriskovat zranění. Ještě jsem v neděli stihl dva tréninky, takže si myslím, že to vyšlo dobře,“ prohlásil spokojeně třiatřicetiletý hráč.

Ona večerní šichta se udála na challengeru v Janově, kde se prezentoval dobrými výkony. Trochu si tak před reprezentačním víkendem spravil chuť po předchozích špatných výsledcích. „Do hlavní soutěže jsem se dostal jako náhradník a měl jsem šanci hrát tři zápasy, které jsou takto před Davis Cupem super. Zdraví drží, tak proč ne i dobrý tenis,“ řekl Rosol.

Putování turnajem rodáka z Brna utnul ve čtvrtfinále Dustin Brown.

Z italské antuky nyní přesedlal na tu maďarskou. A ta se mu zamlouvá. „Kurt je rovný, poměrně rychlý. Myslím si, že míčky tomu tak odpovídají,“ pochvaluje si Rosol, který byl po dopoledním drilu řádně orosený. „Je teplo, celkově super počasí. Máme dost času se připravit, aby to bylo ještě lepší, ale měl jsem z toho dnes dobrý pocit,“ popisoval své dojmy zkušený tenista.

Vedle svých spoluhráčů s přehledem nejzkušenější. Od roku 2011 nastoupil v každém ročníku Davis Cupu aspoň k jednomu zápasu. Důvěra ze strany Jaroslava Navrátila je zcela patrná. „Jsem rád, že mohu reprezentovat. Budu se snažit prostor využít a nezklamat. Nějaké body bych chtěl ještě do tabulek určitě přidat,“ poznamenal vítěz dvou titulů na okruhu ATP.

V roce zisku svého prvního velkého individuálního triumfu slavil také s daviscupovým týmem druhé celkové vítězství během dvou let. Zvláště to první, před domácím publikem, bylo opojné. Po revoluci v rámci týmové soutěže bude dost týmů o podobné zážitky oloupeno. „Z této strany je to škoda. Každý stát přijde o vlastní fanoušky,“ uvedl Rosol.

Vše má ale více úhlů pohledu. „Akce se bude konat během jednoho týdne, a tak se hráči nebude brát tolik týdnů z roku. Budeme se moct více soustředit na vlastní kariéru a sezónu, která je moc dlouhá,“ řekl momentálně 185. hráč žebříčku.  

Navíc si takto mohou čeští tenisté víkendový zápas užít bez přehnaného stresu. „Nebude tlak. Nebudeme k tomu ale přistupovat vlažně. Máme dobrý tým, kluci budou „ready“. Pokud vydrží zdraví, tak věřím, že bez jejich opory Fucsovicse jsme lehce favorité.“

Právě složení maďarského kádru bez Mártona Fucsovicse není na první pohled nikterak děsivé. Zvlášť, když si vezmeme, že jednička týmu Attila Balázs hrál poslední zápas, shodou okolností na libereckém challengeru, už na konci července. Nad jeho startem visí otazník.

„Balázs bude hrát na domácí půdě, takže se bude chtít předvést. Možná mu budou chybět nějaké zápasy, ale může ho strhnout domácí atmosféra,“ připomněl Rosol. „Tenis je otevřený a věřím, že ten z týmu, který bude o víkendu lépe připravený, zvítězí.“