Grandslamová šampionka a bývalá světová čtyřka ukončila kariéru

- Jan Vojkůvka

Vítězka French Open z roku 2010 a bývalá čtvrtá nejlepší singlistka světa, Francesca Schiavoneová, během probíhajícího US Open ukončila svou bohatou kariéru. Italská hráčka, která patřila k výrazným osobnostem posledních dvou dekád v ženském tenisu, se tak rozhodla neabsolvovat další sezonu, o čemž v uplynulých měsících uvažovala.

„Je to pro mě velmi důležitý okamžik v životě,“ řekla se slzami v očích Schiavoneová, která s Itálií získala také tři tituly ve Fed Cupu. „Hlava mi sice říkala, abych ještě hrála a bojovala na kurtech, ale srdce bylo připravené dát tenisu sbohem,“ podotkla Italka.

Její nejzářivější okamžiky v kariéře přišly v letech 2010 a 2011. Právě v roce 2010 získala svůj jediný grandslamový titul, když ovládla pařížskou antuku. V lednu 2011 pak po postupu do čtvrtfinále Australian Open vystoupala v žebříčku WTA na 4. místo světa.

Svůj první titul na okruhu WTA získala už v roce 2007 v rakouském Bad Gasteinu. Od té doby přidala dalších sedm trofejí, přičemž tu poslední pozvedla nad hlavu minulý rok v dubnu. Tehdy se radovala na antuce v Bogotě. Právě antuka byla jejím nejoblíbenějším povrchem a potvrzovala to i na grandslamech. Zatímco na zbývajících třech postoupila nejdál do čtvrtfinále, v Paříži kromě titulu přidala ještě finále v roce 2011.

„Se svou kariérou jsem spokojená, stejně jako se svým životem a se vším v něm,“ pokračovala osmatřicetiletá Italka, která prožila profesionální debut už v roce 1996 na turnaji ITF, na němž započala své dobrodružství trvající 22 sezon.

„Když mi bylo 18 let, měla jsem dva sny. Vyhrát Roland Garros a dostat se do první světové desítky. Oba jsem si splnila, tak nemohu být šťastnější,“ usmívala se dojatá Schiavoneová. „Teď, po dvaceti letech, mám nové sny. Podle mě srdce potřebuje snít každý den svého života,“ dodala.