Junioři na US Open: Forejtek po premiérovém postupu končí, vypadl i Svrčina. Ve hře je Lehečka

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Český mužský tenis na US Open drží junioři. Zatímco mezi dospělými se v hlavní soutěži neobjevil jediný český zástupce, jejich mladší kolegové se na US Open probojovali čtyři. Premiérový postup v prvním kole zapsal Jonáš Forejtek, do druhého kola postoupil i Dalibor Svrčina. Před branami osmifinále grandslamu však jejich cesta skončila. Ve hře zůstává ještě Jiří Lehečka, který na svou bitvu druhého kola čeká.

Forejtek zaskočil nasazeného, pak chyběly síly
„Konečně jsem to po třech pokusech zlomil,“ říkal Jonáš Forejtek o premiérovém postupu na grandslamu v singlu. „Odehrál jsem dobrý zápas, porazil jsem docela slušného Japonce,“ usmíval se, když v prvním kole dokázal vyřadit turnajovou osmičkou Noki Tajimu.

Papírové silnějším protivníkem se nenechal zastrašit, soustředil se spíše na sebe. „Že byl nasazený? Nevím, jestli ten ranking odpovídá tomu, jak hraje.“

Ve druhém kole už cesta Čecha nepokračovala. Proti domácímu tenistovi, který startoval na divokou kartu, se moc nechytal. Proti Jensonovi Brooksbymu uhrál jen tři gemy. „Bylo vedro. Nehrál jsem ze začátku vůbec chytře. Vyčerpal jsem zbytečně energii, síly pak chyběly. Soupeř hrál docela dobře.“

Svrčina se do osmifinále neprobojoval ani napotřetí
Přes první kolo se na US Open dostal i o rok a půl mladší Dalibor Svrčina. V náročných newyorských podmínkách už nebyl ale na další mač zdravotně fit. „Byl to těžký zápas, v tom horku se hrálo špatně. Bolí mě zápěstí, nemohl jsme pořádně hrát druhý servis a forhend. V prvním kole to jakžtakž šlo. Škoda druhého, že jsem nebyl schopen vyhrát.“

Po postupu přes domácího Zinka proti němu stál Francouz Cornut Chauvinc. Čech bojoval do poslední chvíle i s o dva roky starším borcem. „Soupeř hrál už dost mužský tenis. Slušně podával i returnoval, zase ale dělal chyby,“ popisoval Svrčina.

Letos už český tenista prošel do druhého kola velkého turnaje potřetí, cestu do premiérového osmifinále si ale nenašel ani na US Open. „Grandslamový rok není špatný. Alespoň jednou jsem to druhé kolo mohl vyhrát,“ uznal.

Oba borci spolu odehráli i debla. Grandslamové prostředí tak neopustili hned po singlu: „Je to tu mnohem lepší než jiné turnaje, co hrajeme. Je to pro nás dobré, jsou to zkušenosti. Zápasy jsou těžší než na zbylých grandslamech, a to kvůli vedru i vlhku,“ uvedl Forejtek. 

Právě kvůli horku muselo duo Svrčina – Forejtek na svůj zápas čekat déle než obvykle. Od jedné hodiny do půl čtvrté (místního času) byly všechny juniorské zápasy kvůli vysokým teplotám přerušeny. Duel nakonec nezvládli v supertiebreaku.

Výsledky juniorů na US Open: 

První kolo

JIŘÍ LEHEČKA – Rinky Hijikata (AUS) 7:6(6), 7:5
ONDŘEJ ŠTYLER – Emilio Nava (USA) 4:6, 4:6
Naoki Tajima (JPN) [8] – JONÁŠ FOREJTEK 1:6, 3:6
DALIBOR SVRČINA – Tyler Zink (USA) 6:3, 3:6, 6:2

Druhé kolo

Antoine Cornut Chauvinc (FRA) – DALIBOR SVRČINA 6:4, 7:5
JONÁŠ FOREJTEK – Jenson Brooksby (USA) 1:6, 2:6 
JIŘÍ LEHEČKA – Thiago Seyboth Wild (BRA) (odehraje se ve středu) 

Čtyřhra první kolo:

Bovy (BEL), LEHEČKA – De Jong, Wenger (NED/SUI) 1:6, 4:6
ŠTYLER, Tajima (JPN) – Alvarez Varona, Soares Klier Junior (ESP/BRA) 4:6, 5:7
FOREJTEK, SVRČINA – Alves, Tirante (BRA/ARG) 3:6, 6:3, 4:10