Příští rok snad získám grandslam, věří Zverev. Do mladíků se opřel bouřlivák

- Radek Štohl

Ani na US Open nepřekročil svůj stín grandslamových turnajů. Alexander Zverev na posledním turnaji velké čtyřky v sezóně vypadl již ve třetím kole, čímž tak potvrdil špatnou bilanci na zdejších akcích. Jednadvacetiletý tenista přesto věří, že již příští ročník by mohl trofej z grandslamu dobýt.

Čtvrtý tenista světa v hlavní soutěži největších podniků odehrál čtrnáct turnajů. A statistiky rozhodně nejsou takové, jaké by si přál. Však posuďte sami.

Jen dvakrát se objevil v osmifinále, letos na French Open dokráčel do čtvrtfinále. Jinak se však Alexander Zverev trápí, šestkrát byl zastavený ve třetím kole. Naposledy neudržel vedení proti krajanovi Philippu Kohlschreiberovi, se kterým prohrál 1:3 na sety.

„Ve druhém setu za stavu 4:5 odehrál skvělý gem, ve kterém mě brejkl. Následující set zahrál velmi kvalitně. Celý zápas jsem se nedostal ke svému nejlepšímu tenisu," zhodnotil Zverev porážku.

Německý tenista v letošní sezóně hrál finále v Miami a Římě a získal tituly v Madridu či Washingtonu. Proč se mu tedy daří jen na ATP? „Na těchto turnajích také prohrávám," odbyl mladík.

„Dařilo se mi v Paříži, z různých důvodů to však na jiných grandslamech v probíhající sezóně nevyšlo. V Austrálii proti mě skvělé utkání zahrál Chung, ve Wimbledonu jsem stále vstřebával zranění," ohlédl se za velkými turnaji.

Zverev poté nevidí důvod, proč by útok na grandslam nemohl vyjít příští rok. „Doufám, že lepší výsledky přijdou již velmi brzy. Vyhrávat chci neustále. Přání však ne vždy vyjdou tak, jak bychom si přáli," dodal na závěr.

Nejen nadějného tenistu si nedávno vzal na paškál Marat Safin. „Federer s Nadalem nadále dominují, jelikož tzv. NexGen je špatná. V době mých tenisových časů jsme už v 17 letech museli vyhrávat turnaje. Dnes tenisté v pětadvaceti vyhrají podnik a řadí se do této kategorie," rýpl si Safin.

A účastníci letošních osmifinálových bojů ve Flushing Meadows dávají bývalému bouřlivákovi za pravdu. Nejmladším tenistou mezi šestnácti nejlepšími je jednadvacetiletý Borna Čorič, druhým z nich je poté o čtyři roky starší Dominic Thiem. Je to pouze souhra náhod?