US Open: Plíšková pomstila své krajanky, Krejčíková se Siniakovou jsou ve čtvrtfinále

- Redakce

Poslední grandslam letošní sezony míří kvapem dál. V neděli jsou na programu úvodní osmifinálové duely dvouhry. Mezi nejlepší osmičku se probojovala jako první Češka Karolína Plíšková, která si poradila s Australankou Bartyovou. Úspěšné byly i Krejčíková se Siniakovou, které hájí pozici nasazených jedniček v deblu.

Plíšková je bez ztráty setu ve čtvrtfinále (6:4, 6:4)
Karolína Plíšková (8.) dál zvládá na letošním US Open předvádět stabilní a kvalitní výkony. Ani ve svém čtvrtém utkání na turnaji neztratila česká dvojka set a vybojovala postup do čtvrtfinále!

Zajistila si ho v souboji s Australankou Ashleigh Bartyovou (17.), kterou porazila dvakrát 6:4. V utkání čelila Plíšková hned osmi brejkbolům, ale všechny dokázala odvrátit. Sama pak byla na returnu stoprocentní, když využila obě své šance na brejk v prvním gemu úvodní sady a ve třetí hře druhého setu.

„Cítím velkou úlevu. Bylo to opravdu těžké, i když skóre tak možná nevypadá,“ hodnotila Plíšková. „Soupeřce jsem zlomila servis jen dvakrát a sama jsem čelila několika brejkbolům. Bylo to o par míčích. Soupeřka dokonce podávala lépe, já ale zahrála velmi dobré údery na důležité míče. Je parádní, že jsem tu znovu ve čtvrtfinále – potřetí v řadě!“

Nasazené jedničky ve čtvrtfinále (6:3, 6:2)
Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou nadále drží naději na zisk grandslamového hattricku. Český pár cílí po trofejích z French Open a Wimbledonu také na vavřín z US Open.

Dlouhou cestu zatím zvládají dobře. V osmifinále dokázaly přehrát ukrajinsko-německý pár Kičenoková – Siegemundová. Češky začaly luxusním vedením 5:0, které soupeřky sice stáhly, sadu ale neotočily. Přesvědčivý výkon podaly nasazené jedničky i ve druhé sadě, kterou ovládly v poměru 6:2.

„Nastoupily jsme skvěle, hrály jsme aktivně. Všechno nám vycházelo. Soupeř to byl těžký, tudíž byla důležitá naše snaha být pořád aktivní,“ uvedla Siniaková. Čím se soupeřkám povedlo stáhnout ztrátu z 0:5 na 3:5? „Dobře se hýbaly na kurtu. Nic nám nedaly zadarmo. Pak se jim něco vyvede, nám naopak ne a najedou je to 5:3 a začíná se to vyrovnávat,“ říkala Krejčíková.

„Celkově je to zatím velmi dobré. Po tom, jak se nám nedařilo na přípravných zápasech, je postup do čtvrtfinále skvělý. Jedeme dál,“ usmívala se Krejčíková.

Jebavý na US Open dohrál ve 3. kole (3:6, 4:6)

Své grandslamové maximum nevylepší jediný český muž na letošním US Open Roman Jebavý. Společně s Argentincem Andresem Moltenim prohráli s argentinsko-chilským párem Maximem Gonzalezem a Nicolasem Jarrym ve dvou setech 3:6, 4:6. Jebavému s Moltenim nepomohlo ani odvrácení šesti mečbolů.

„Bylo to od začátku tak trochu divné. Ještě jsme začali brejkem, ale pak už to bylo vyrovnané. Tahali jsme se. Vypadalo to ale, že je všechno trochu proti nám,“ mrzelo Jebavého. „Prohrávali jsme ty důležité míče. Mohli jsme je brejknout i na 3:0 v první setu, to se nepovedlo a po shodách jsme si prohráli servisy. Soupeři se nenechali poznamenat ani šesti nevyužitými mečboly.“

Celkově je ale český deblista s výkony na US Open spokojený. „Newyorské tažení celkově hodnotím dobře. V prvních dvou kolech jsme hráli super, teď to ale nebyl náš den. S tím se nedá nic dělat.“

Sestini Hlaváčková postupuje v mixu (6:4, 7:5)
Postup do čtvrtfinále vybojovali na US Open ve smíšené čtyřhře Andrea Sestini Hlaváčková a Edouard Roger-Vasselin. Česko-francouzský pár si poradil v pikantním souboji s česko-americkou dvojicí Květou Peschkeovou a Rajeevem Ramem po setech 6:4, 7:5.

„Se svým vystupováním jsem byla docela spokojená. Partner byl trošičku zraněný, pobolívá ho lýtko,“ uvedla po utkání Peschkeová. „Snažili jsme se, bylo to vyrovnané. O kousek to nevyšlo. Jako Češky mezi sebou hrajeme tak často, že už jsem krajanku na druhé straně sítě nevnímala jako něco zvláštního. Takticky jsme asi oba trochu tušily, co na nás může platit.“

Peschkeovou však více mrzí konec v ženské čtyřhře, ve které neuspěla s Nicole Melicharovou. „Víc zklamaná jsem asi byla po vypadnutí ve středu z klasické čtyřhry. Pak se mi ani na celý grandslam nehodnotí nejlépe. Nesmíme se tím nechat zlomit. V deblu dál zkusíme turnaje ve Wu-chan, Peking a ještě asi nějaký v Asii.“

Arthur Ashe Stadium
Rafael Nadal (ESP) [1] – Nikoloz Basilašvili (GEO) 6:3, 6:3, 6:7(6), 6:4
Kaia Kanepiová (EST) – Serena Williamsová (USA) [17] 0:6, 6:4, 3:6

Večerní program
Sloane Stephensová (USA) – Elise Mertensová (BEL) [15] 6:3, 6:3
Juan Martín del Potro (ARG) [3] – Borna Čorič (CRO) [20] 6:4, 6:3, 6:1

Louis Armstrong Stadium
Dominic Thiem (AUT) [9] – Kevin Anderson (RSA) [5] 7:5, 6:2, 7:6(2)
Ashleigh Bartyová (AUS) [18] – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ [8] 4:6, 4:6
John Isner (USA) [11] – Milos Raonic (CAN) [25] 3:6, 6:3, 6:4, 3:6, 6:2
C.Harrison, R.Harrison (oba USA) – Albot, Jaziri (MDA/TUN) 2:6, 6:4, 6:7(5)

Grandstand
Mektič, Melzer (CRO/AUT) – Krajicek, Sandgren (oba USA) 3:6, 4:6
Atawová, Grönefeldová (USA/GER) [14] – Babosová, Mladenovicová (HUN/FRA) [2] 3:6, 4:6
Bacsinszká, Zvonarevová (SUI/RUS) – Stosurová, Čang (AUS/CHN) 3:6, 3:6
Anastasija Sevastovová (LAT) [19] – Elina Svitolinová (UKR) [7] 6:3, 1:6, 6:0

Kurt č.17
Hibinová, Kalašnikovová (JPN/GEO) – Jakupovicová, Chromačevová (SLO/RUS) 4:6, 1:6
Matteková-Sandsová, J.Murray (USA/GBR) – Spearsová, Cabal (USA/COL) [8] 6:4, 7:6(2)
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ [1] – Kičenoková, Siegemundová (UKR/GER) 6:3, 6:2
Herbert, Mahut (oba FRA) – Kubot, Melo (POL/BRA) [7] 5:7, 6:2, 3:6

Kurt č.5
Gonzalez, Jarry (ARG/CHI) – JEBAVÝ, Molteni (ARG) 6:3, 6:4
PESCHKEOVÁ, Ram (USA) – SESTINI HLAVÁČKOVÁ, Roger-Vasselin (FRA) [5] 4:6, 5:7
Srebotniková, Venus (SLO/NZL) [7] – Olaruová, Skugor (ROU/CRO) 6:4, 4:6, 14:16
Čchan, Dodig (TPE/CRO) [4] – Kičenoková, Koolhof (UKR/NED) scr. Čchan, Dodig 

Kurt č.10
Naoki Tajima (JPN) [8] – JONÁŠ FOREJTEK 1:6, 3:6

Kurt č.13
DALIBOR SVRČINA – Tyler Zink (USA) 6:3, 3:6, 6:2