Překročil hranice? Rozhodčí za rozmluvu s Kyrgiosem čelí kritice i od Federera

- Jan Vojkůvka

Potrestání Cornetové za převlékání na kurtu či protesty Andyho Murrayho na Fernanda Verdasca během druhého kola. US Open zažívá zatím poměrně divoký týden, co se umělě vytvořených afér týče. Ve čtvrtek se však přidala další, když umpirový rozhodčí sestoupil ze své židle a jal se promlouvat do duše Nicku Kyrgiosovi.

„Takhle hrát nemůžeš, nevypadá to dobře,“ zachytily mikrofony monolog rozhodčího Mohameda Lahyaniho k australskému tenistovi, který v tu chvíli prohrával s Francouzem Pierrem-Hughesem Herbertem 4:6, 0:3. „Chci ti pomoct, tohle nejsi ty, vím to,“ uvedl rozhodčí.

Za jinak skvěle myšlené gesto se ale může velmi rychle dostat do problémů. Ať už ho k jeho krokům vedlo cokoliv, vedle slov obdivu sklízí také tvrdou kritiku a to i od samotných hráčů. Nejvíce se pochopitelně ozval francouzský tenista, podle něhož bylo chování Lahyaniho neférové.

„Myslím, že tohle není jeho práce. Není to trenér, je rozhodčí a měl by zůstat na umpiru,“ řekl Herbert, který nakonec s Kyrgiosem prohrál ve čtyřech setech.

Australan se totiž herně výrazně zvedl a mnozí to přisuzují právě promluvě s rozhodčím. Faktem ovšem zůstává, že si Kyrgios vzal za stavu 1:4 pauzu na ošetření a až za stavu 3:5 začal přebírat taktovku střetnutí.

Aférkou se začala zabývat i Americká tenisová asociace, která ovšem pochybení v Lahyaniho chování nezaznamenala. „Mohamed Lahyani pouze kontroloval Kyrgiosův zdravotní stav. Z umpiru slezl, protože na kurtu bylo v tom momentu hlučno. Lahyani zjišťoval, zda Kyrgios nepotřebuje zdravotní péči,“ stojí v prohlášení.

Proti nařčení, že by rozhodčí ovlivnil svým rozhovorem zápas, se brání i Kyrgios: „Netrénoval mě. Prostě mi řekl, že můj výkon nevypadá dobře a že to nesvědčí tenisu,“ řekl na tiskové konferenci.

Jenže je tu také druhý pohled na věc. Lahyanova promluva do Kyrgiosovy duše mohla Australana nakopnout obdobně, jako když si během zápasu v ženském tenise přivolá tenistka svého kouče k lavičce. A Herbert, který sahal po obřím úspěchu, upozorňuje, že švédský rozhodčí porušil pravidla.

S Herbertovým postojem souhlasí například i Roger Federer, který bude navíc Kyrgiosovým soupeřem ve třetím kole. „Nemyslím si, že jeho úkolem je chodit z umpiru. Rozhovor může změnit vaše psychické nastavení a pomoci vám. Nemělo by se to už opakovat,“ řekla bývalá světová jednička.