Díky za vše, nepokřtěný šampione. Španěl odehrál poslední grandslam kariéry

- Radek Štohl

Grandslamová derniéra byla k vidění na závěr prvního hracího dne US Open. Od následující sezóny se turnajů velké čtyřky patrně již nezúčastní David Ferrer, který během roku 2019 hodlá ukončit kariéru. Ferrer v New Yorku nestačil na Rafaela Nadala, kterému skrečoval za stavu 3:6, 4:3.

Jednalo se o nedůstojný konec. Zvláště u Davida Ferrera. Obrovského bojovníka, dříče a tenistu, jenž je často považovaný za jednoho z nejlepších hráčů poslední doby, který nikdy nedobyl grandslamový titul.

Ferrer se po většinu kariéry specializoval na dvouhru. V té si připsal pět účastí v semifinále grandslamů, jednou se z toho dokonce událo finále. Pokaždé však měl těžké soupeře.

Australian Open – Andy Murray (2011), Novak Djokovič (2013). Semifinále French Open – Rafael Nadal (2012). Finále French Open – Rafael Nadal (2013). Semifinále US Open – Novak Djokovič (2007, 2012).

Během 208 zápasů na grandslamech si Ferrer připsal úspěchy také ve Wimbledonu, kde však "jen" dvakrát došel do čtvrtfinále. Cestu mezi elitní čtyřku mu zastavil Andy Murray, resp. Juan Martín Del Potro.

Další již nepřidá. V následující sezóně chce šestatřicetiletý tenista profesionální sport hodit za hlavu. Patrně se tak stane na jednom z turnajů ve Španělsku.

Definitivní tečku na grandslamech Ferrer udělal ve Flushing Meadows. První hrací den US Open 2018 narazil na krajana Rafaela Nadala, kterému ve druhém setu musel za stavu 3:6, 4:3 vzdát.

Ani jeden z předešlých duelů na grandslamu nebyl pro zkušeného hráče tímto způsobem ukončen. Až v New Yorku, kde mu nepřálo zdraví. Konkrétně se jednalo o problémy s lýtkem.

I když jeho poslední duel na grandslamu dopadl neslavně, na jeho kariéru na podnicích velké čtyřky se určitě zapomínat nedá. Stejně tak jako působení mezi elitou v době tenistů TOP 4. S tímto se jen tak někdo pochlubit nemůže.