Ošemetné první kolo. Strýcová přijela bez výhry, nakopl ji triumf v New Havenu

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Do Flushing Meadows přijela Barbora Strýcová bez výhry na severoamerickém betonu, tedy jen té singlové. V deblu minulý týden s Andreou Sestini Hlaváčkou vyhrála turnaj v New Havenu. Triumf ji povzbudil i před US Open, kde musela v prvním kole čelit domácí kvalifikantce. „První kola jsou vždy ošemetná. První kola jsem nervózní vždy, tentokrát to platilo dvojnásob,“ uvedla Strýcová po výhře 6:3, 6:4 na Laovou.

V Montrealu, Cincinnati i New Havenu skončil singlový turnaj ve dvouhře pro Barboru Strýcovou vždy v prvním kole. Na poslední grandslam sezony tak nejela rodačka z Plzně se zrovna famózní formou. Nemyslela jsem na to, protože jsem hrála tři zápasy proti skvělým hráčkám. Se Suárezovou jsem sice prohrála, ale potom jsem měla skvělý pocit. Šla jsme do zápasu s tím, že hraji dobře a cítím se dobře, ale dneska to takhle nevypadalo. První kolo jsem přelezla,“ říkala s úsměvem.

K „přelezení“ prvního kola dle Strýcová přispěl i deblový triumf v New Havenu. Z deblu si sebevědomí přenesla i do dvouhry na grandslamu. „Spoustu věcí jsem v deblu tak trochu trénovala právě na singla: Například return, servis – síť. Za stavu 4:4, mínus brejkbol jsem musela zaservírovat, musel jsem jít na síť. A ano, třeba to bylo i tím, že jsem hrála toho debla až do konce. Pomohlo mi to v závěru zápasu,“ uvedla Strýcová.

Hrát s kvalifikatnkou v prvním kole to může být ošemetné, nemyslíte?
Pro mě jsou skoro všechna kola ošemetná. Porazila tři dobré soupeřky, takže byla rozjetá. Tu holku jsem skoro vůbec neznala, i když mi trenér nějaké informace dal. Hlavně je to první kolo, to je vždycky nervózní a já jsem byla dneska extrémně.

Čím to?
Nevím. Asi, jak moc chci, tak jsem si na sebe vytvořila velký tlak, očekávání. Přišlo mi, že jsem spíš byla nervózní ke konci zápasu, abych to ukončila. Když jsem tam šla, tolik nervózní jsem nebyla. Zakončit zápas pro mě bylo hrozně těžké. Necítila jsem se na kurtu nejlíp. Takové zápasy se stávají.

Takže jste byla ráda, že vám soupeřka pomohla při mečbolu dvojchybou?
Teď po zápase můžu říct, že jo, ale v posledním gemu jsem vybojovala za stavu 0:30 jeden balon. To bylo také moc důležité. Ona začala ke konci i malinko víc deblovat. Taky cítila nervy, nebylo to pro ni jednoduché. Byl to pro ni první grandslam.

Vypadalo to, že po kurtu hodně kloužete. Jsou tu dvorce kluzké?
Ne, nekloužou. Mám trošku sjetější boty. Mám radši, když to jezdí než se to zadrhává.

Jak vnímáte jednu z novinek US Open: short clock na servisu?
Hrozné. Já to nemám ráda. Přijde mi, že je všechno hektické. Když je nula, tak už musíme být v pohybu hrát servis. Několikrát mi rozhodčí říkala, že jsem si teprve začínala nadhazovat. Záleží na rozhodčím, jak si zmáčkne hodiny. Když hrajeme dlouho výměnu, tak přivře oči. Záleží i na kurtu, na jakém se hraje. Na velkých se čeká, až skončí potlesk, až rozhodčí nahlásí skóre. Na malých kurtech, tam to skutečně sviští.

Máte nejlepší grandslamový rok. Připsala jste si už deváté letošní vítězství. Vnímáte to?
Je to skvělé – jsou to největší turnaje. Samozřejmě to vnímám. Jsem za to moc ráda. Pro mě jsou tyhle turnaje nejdůležitější, ale i hrozně těžké. V prvním kole je obrovský tlak. Jsem ráda, že to zvládám, i když se za ten zápas nechválím, ale úvodní kolo jsem vyhrála a do druhého se budu snažit nějakým způsobem zlepšit.

Před US Open jste vyhrála čtyřhru v New Havenu. Jak moc vás to povzbudilo?
Super. Jsem moc ráda, že se nám to povedlo. Dva turnaje před tím jsme neměly úplně úspěšné. Odehrály jsme čtyři skvělé zápasy. Byla jsem ráda, že jsem nemusel být tady tak dlouho. Dost to bere energii.