Mirzaová touží po medaili z Ria. Šanci má v mixu

- Jan Vojkůvka, foto: Tatiana, flickr

Společně s Martinou Hingisovou ji náleží pozice na vrcholu ženského deblového rankingu. Na olympijských hrách v Riu však příliš nadějí na medaili ve své disciplíně nemá. Na souhru s kamarádkou Hingisovou, s níž deblu vládnou, logicky spoléhat nemůže a její národní partnerka patří k úspěšnějším jen na okruhu ITF. Přesto Sania Mirzaová touží po medaili, která není nedosažitelná.

Medaile z olympijských her však deblová světová jednička sice nejspíš nebude, v náročné konkurenci, k dosažení v ženské čtyřhře, ale velká šance žije v mixu, kde bude jen 16 párů a navíc po boku Mirzaové nastoupí, podle aktuálních informací, velezkušený Leander Paes. Ten letos na French Open, paradoxně s parťačkou Mirzaové, Švýcarkou Hingisovou, ovládl smíšenou čtyřhru.

V ženském deblu se devětadvacetiletá indická tenistka představí po boku Thombare Prarthanaové, dvaadvacetileté vítězky 17 deblových titulů na okruhu ITF. V konkurenci párů jako Hingisová/Bacsinszká, Garciaová/Mladenovičová, sester Čanových, Vesninové s Makarovovou, sester Williamsových či Hradecké s Hlaváčkovou by však tato dvojice měla hrát spíš druhé housle.

Mirzaová ovšem věří, že z Ria s prázdnou neodjede a zejména v mixu by měl indický pár patřit mezi favority. Na olympijských hrách v Londýně vypadla Mirzaová s Paesem ve čtvrtfinále, jen těsně před boji o medaile.

Sama Mirzaová pak potvrzuje, že reprezentace její země je jednou z hlavních priorit, které by profesionální sportovec měl mít. „Reprezentovat svou zemi na olympiádě je obrovská čest, o které mnozí sportovci pouze sní. Hrdost hrát za vaši zemi odsouvá vše ostatní na druhou kolej,“ svěřila se pro denik The Hindu.

„Nemůžete mít fixní myšlení, když narazíte na zásadní událost. Musíte být připraveni čelit jakékoliv situaci na kurtu a nemyslet na to, co se stalo v minulosti nebo co se může stát. Výhry a prohry jsou pro sportovce běžné. Půjdu na kurt a dám ze sebe to nejlepší, co jsem v průběhu let učinila,“ dodala vítězka pěti letošních titulů na okruhu WTA a finalistka mixu na French Open z této sezony.