Rio týden před olympiádou: Na krásném centr kurtu se rychle utírá prach

- Jakub Slunečko, Michal Slavík

V Riu se dohání o sto šest. Ale všechno by se prý mělo stihnout... i olympijské tenisové centrum, které čeká také na naše tenisty. V areálu, kterému dominuje velký dvorec pro deset tisíc lidí, ještě týden před prvními zápasy pobíhají dělníci a nestačí se utírat prach. Podle místních pracovníků jde ale o finální úpravy a všechno bude připravené na krásný olympijský turnaj.

(Původní zpravodajství z Rio de Janeira přímo pro Tenisový svět) Když vcházíme do útrob stadionu, potkáváme čínského kustoda vyplétajícího rakety pro svůj tým. Olympiáda už je tady cítit právě v detailech. Připravují se míčky nebo školení pro podavače, mezi tím se strhávají pásky ze skleněných dveří a utírá se prach na dlaždičkách.

„Jsem tady pátým dnem a za tu dobu se to hrozně zlepšilo,“ říká mladá Brazilka, která areálem provádí. „Nejdřív jsme tady chodili jenom po fóliích.“ Ty teď rychle mizí a pořadatelská země už může světu pomalu ukazovat svoji velkou olympijskou chloubu.

Tenisový areál vznikl jako úplně nová stavba. Dělníci na něm začali pracovat v roce 2013 a kromě centrálního dvorce obsahuje dalších 15 kurtů. Hlavní dvorec nese jméno brazilské tenisové legendy – Marie Buenové. Bývalá singlová světová jednička byla první ženou, která v deblu vyhrála všechny čtyři grandslamy v jednom roce.  

Dnes šestasedmdesátileté bývalé tenistce se dostane náležité pocty. Centrální kurt září dvěma patry barevných sedaček, na které se vejde deset tisíc lidí. Sledovat budou tenisové zápasy na tvrdém povrchu DecoTurf. Volba je to vzhledem k tradiční jihoamerické antuce trochu nečekaná, organizátoři ale prý chtěli umožnit hráčům plynulý přesun na U.S. Open.

Na plochu, kde ještě není natažená síť, se zatím nemůže vstoupit. Dělníci i tam dokončují poslední opravy. Každopádně už nechybí bílý nápis Rio 2016 a poměrně dost místa okolo vylajnovaného hracího prostoru. Tenisté tak budou mít pravděpodobně hodně široký záběr na dobíhání balonků.

Kompletně připravená je zatím například místnost pro fyzioterapeuty nebo moderní a rozlehlá tělocvična s běžícími pásy, míči, kladkami a činkami. Každý den se tady pokračuje velice svižným tempem, aby bylo všechno připraveno na šestý srpen, kdy olympijský tenisový turnaj vypukne.

 


Galerie