Černý scénář naplněn. Davis Cup bude od roku 2019 v novém kabátě

- Jan Vojkůvka

Bojovně naladění odpůrci tolik prosazovaných změn neuspěli. Na zasedání Mezinárodní tenisové federace (ITF) v americkém Orlandu padlo rozhodnutí, podle něhož projde roku 2019 Davis Cup revolučními změnami, jež týmovou soutěž doslova změní k nepoznání. Pro změny přitom hlasovalo přes 71 % hlasujících.

Během hlasování v Orlandu prošly změny, které spojí dohromady ITF s investiční skupinou Kosmos. Ta slíbila napumpovat do Davis Cupu finanční injekci ve výši 3 miliard dolarů, a to v průběhu následujících 25 let. Svůj vstup do soutěže si ale podmínila radikálními změnami systému celého poháru.

„Jsem velmi rád, že národy dnes hlasovaly o zajištění dlouhodobého postavení Davis Cupu. Tím, že jsme schválili tyto reformy, budeme schopni spolupracovat se skupinou Kosmos a uvědomíme si obrovský potenciál celé soutěže,“ radoval se prezident ITF David Haggerty.

Nejzásadnější změnou je vyvrcholení celé soutěže na konci tenisové sezony, kdy se v jedné destinaci sejde hned 18 týmů, které si to v turnaji rozdají o celkové prvenství. Mezi 18 týmů bude nasazena čtveřice, jež v předchozím ročníku došla do semifinále, dva týmy budou zvoleny na základě divokých karet a zbývajících 12 výběrů vzejde z únorové kvalifikace. Více o novém formátu se dočtete zde.

„Pro marketingvou agenturu je to tragická zpráva. Z dokonalého produktu, za který jsem uplynulých 20 let Davis Cup měl, se stalo jakési kolo štěstí, kde nikdo vlastně neví, na čem přesně je a bude,“ uvedl pro Miroslav Černošek z agentury Česká sportovní, která pro ČTS utkání Davs Cupu a Fed Cupu marketingově a organizačně zajišťuje.

„Určitě budou tratit fanoušci českého týmu, určitě budou tratit partneři a firmy, kteří českou reprezentaci podporovali, určitě budou tratit hráči, kteří přijdou o nezapomenutelné zážitky velkých domácích zápasů,“ podotkl Černošek. „Tradice by se měly pěstovat a ne inovovat a ničit. Je mi smutno, že již nikdy v O2 areně nezažijeme to, co při finále v roce 2012.“

Nový formát má přilákat největší hvězdy
Zástupci ITF si od reformy slibují především účast těch nejlepších hráčů, kteří budou reprezentovat svou zemi v bojích o titul v tradiční soutěži, jež byla založena v roce 1900. Kromě toho by se na základě smlouvy, jež bude trvat 25 let, měly výrazně zvýšit příjmy jednotlivých tenisových asociací a zároveň by se na týdenním turnaji na konci sezony mělo hrát také o prize money ve výši 20 milionů dolarů.

Mezi největší odpůrce změn patřili Češi, Australané a Španělé, ale ani jejich protesty a snahy o zvrácení výsledku nepomohly. Přitom prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka odlétal do Orlanda plný naděje, že boj s ITF může být vyrovnaný. Jak se ale nakonec ukázalo, pro změny bylo více než 71 % hlasujících.

O dějišti prvního týdenního turnaje se bude teprve rozhodovat. Již nyní je ale jasné, že se bude hrát od 18. do 24. listopadu v Madridu nebo v Lille.