ATP

Pompézní konec. Štěpánek se v Praze rozloučí s kariérou, dorazí i Djokovič

- Radek Štohl

Radek Štěpánek chystá rozlučku k ukončení své bohaté tenisové kariéry. Dvojnásobný vítěz Davis Cupu velkolepou akci naplánoval na 18. října, kdy se do pražské O2 areny sjede hned několik tenisových osobností, včetně vítěze letošního Wimbledonu Novaka Djokoviče.

Velká kariéra si žádá velké ukončení. To platí také pro bývalého osmého singlistu světa Radka Štěpánka, který si jedenáct měsíců po oficiálním konci připravil pompezní rozlučku.

Na té nebude chybět ani bývalý první hráč žebříčku Novak Djokovič. „Domluva s Novakem trvala asi dvě a půl minuty. Hned řekl, že díky našemu dlouhodobému přátelskému vztahu přijede,“ nechal se slyšet Štěpánek na úterní tiskové konferenci.

„Bude to kombinace tenisu, show, muziky a potrvá kolem dvou a půl hodiny. Fanoušci se můžou těšit. Myslím, že mě už znají, určitě si to užijí,“ pokračoval Štěpánek.

Akce pod názvem "Český lev se loučí" se bude konat 18. října od 18:30, lístky se začnou prodávat přibližně od 20. srpna. Pro uchazeče o tento sportovní zážitek se z Moravy připraví i vlak se jménem Český lev.

Výborný singlista i deblista či bronzový medailista z Ria
Radek Štěpánek zažil úspěšnou kariéru jak ve dvouhře, tak rovněž ve čtyřhře, když se v obou žebříčcích dostal do elitní desítky.

V singlu se Štěpánek objevil na osmém místě světového žebříčku poté, co v roce 2006 došel ve Wimbledonu až do čtvrtfinále. Na ostatních grandslamech dosáhl minimálně třetího kola.

Pětinásobný držitel trofejí z kategorie ATP se před téměř dvanácti lety ocitl také na Turnaji mistrů, kde z pozice náhradníka odehrál dva zápasy v základní skupině. Jeho duely proti Rogeru Federerovi ani Gillesu Simonovi ovšem nebyly úspěšné.

Ještě více Štěpánek zářil ve čtyřhře. V ní ovládl Australian Open 2012 a US Open 2013, na konci sezóny 2012 se na Turnaji mistrů dostal do semifinále.

Velkého výsledku se bývalý svěřenec Petra Kordy dočkal na olympijských hrách v Riu, kde společně s Lucií Hradeckou získal bronzovou medaili ve smíšené čtyřhře. 

Pro české barvy se nesmazatelně zapsal pod vítězství v Davis Cupu v letech 2012 a 2013, kdy s Tomášem Berdychem byl hlavním strůjcem senzačního úspěchu.

Trenérská štace a rodinný život
Dva týdny po konci kariéry se Štěpánek vydal na trenérskou dráhu. Hned na jejím začátku měl velký oříšek, když se dostal do týmu Novaka Djokoviče.

Spolupráce oblíbeného dua ovšem netrvala příliš dlouho, na začátku dubna se jejich cesty rozdělily. Ani přes brzký rozpad ovšem jejich přátelství nevymizelo, což dokazuje účast Djokoviče na říjnové rozlučce.

Štěpánek se tak o to více mohl věnovat rodinným záležitostem, téměř před měsícem se devětatřicetiletému Čechovi a jeho manželce Nicole narodila dcera Stella.


Galerie