Kučera se obul do Kližana! Někdy by vlastní zájmy neměly vítězit, míní bývalý tenista

- Jan Vojkůvka, foto: Pavel Lebeda

Rozhodnutí nezúčastnit se olympijských her v Riu bylo od slovenského tenisty Martina Kližana nečekané a provázelo ho spoustu kontroverzních okamžiků. Od nenávistných komentářů, přes hádky, po podporu ze strany fanoušků hráče z elitní třicítky mužského žebříčku. V době, kdy Kližan pouze spekuloval nad tím, že na Hry nepojede, se do něho navíc pustil bývalý tenista Karol Kučera.

Slovenský mužský tenis měl na olympiádě v Riu reprezentovat Martin Kližan, tenista, který se na dvorcích v Brazílii mohl pasovat do role černého koně. Vítěz turnajů ATP World Tour 500 v Rotterdamu a Hamburku v této sezoně mohl být jednou z tajných zbraní slovenské výpravy v cestě za olympijskou medailí, nicméně nestane se tak.

Jak jsme již informovali, Kližan se rozhodl nejet do Ria zejména z důvodu strachu z viru Zika, což během čtvrtka dovysvětlil ve vyjádření pro český portál Tennis Arena. „Nevíme totiž přesně, jaké má Zika vlastně následky. Prý vás ochrání repelenty, mají se nosit trička s dlouhým rukávem, což však není optimální. Nevěřím, že to tam bude v pohodě. Sám se bojím o své zdraví a zvlášť po několikaměsíční pauze. Nemám v plánu teď nějak onemocnět,“ řekl Kližan v rozhovoru.

Virus Zika problém není

V kontrastu s Kližanovým prohlášením, který trochu připomíná prohlášení jiných tenistů či například golfistů, kteří rovněž ve velké většině ohlašují svou neúčast na hrách ze strachu z onemocnění, jsou však potírány obavy z viru lidmi, kteří do Ria odcestují nebo tam již byli.

Faktem zůstává, že Zika je problém, který straší širší veřejnost, ale jak podotýkají mnozí sportovci, riziko onemocnění po štípanci od komára je menší, než že se v Riu stanou obětí přepadení či budou účastníky autonehody. Do extrémů dovedl tuto teorii veslař Drysdale, který dokonce poskytl matematické údaje údajné hrozby nakažením se touto nemocí.

Kližan však rozhodně není první a bezpochyb nebude poslední, kdo na olympiádu nejede kvůli strachu z viru, jenž může způsobit vážné onemocnění zejména těhotným ženám, které ani nemusí být poštípány hmyzem, ale k přenosu může dojít od jejich nakaženého partnera.

Minimální možnost nakažení se tímto virem ostatně potvrdila i ředitelka Světové zdravotnické organizace Margaret Chanová, podle níž se i případné onemocnění dá zvládnout a stačí k němu dodržovat pár opatření, které v podstatě nijak neomezují návštěvníky ani účastníky Her.

Osudný status na Facebooku

Dalo by se říci, že jedním z důvodů, které dopomohly k nechuti jet na olympijský turnaj, byly sociální sítě slovenského tenisty. Kližan minulý týden na turnaji v Umagu prohrál se svým krajanem Andrejem Martinem ve druhém kole jen pár dní poté, co ovládl turnaj v Hamburku. Pranic platný byl fakt, že v Umagu Kližan alespoň vyhrál soutěž v deblu, jeho nečekaný výpadek v singlu měl za následek až 150 nenávistných a výhružných zpráv, které na Kližana čekaly na jeho oficiálním účtu na Facebooku.

S tím se sedmadvacetiletý Slovák nechtěl smířit a napsal status, který se okamžitě stal místem hádek mezi jeho podporovateli a lidmi, kterým se jeho příspěvek vůbec nelíbil. Jedním z nich byl i Karol Kučera.

„Byl jsem čtyři měsíce mimo turnaje, pokud nepočítám skreč na Roland Garros a menší přípravný turnaj v Popradu. Po čtyřech měsících frustrace a bolesti jsem se dostal opět na kurty a začal jsem makat jako předtím. Vyhrál jsem obrovský turnaj v Hamburku, po kterém jsem byl u každého hrdina,“ píše Kližan. „Dnes jsem prohrál zápas z totálního vyčerpání z minulého týdne. Po zápase mě čekalo asi 150 'krásných' překvapení,“ podotkl a vypsal, že se výhružky netýkaly jen jeho osoby, ale i jeho rodiny.

Záhy přešel k otázce reprezentace Slovenska. „Co je vlastně reprezentace? Koho nebo co mám reprezentovat? My, tenisti, za reprezentování dostáváme velmi malý plat v porovnání s turnaji, které hrajeme. Někteří hráči nemají nic. Tím nechci říct, že máme dostávat víc, to vůbec. Jde spíš o to, že by to měla být pro nás čest, jak všichni říkají. A teď je otázka, proč čest? Proč bych měl reprezentovat? Koho bych měl reprezentovat? Naší vládu? Olympijský svaz, který ožije jednou za čtyři roky? Nebo tenisový svaz? Nebo slovenský lid? Lid, který se po každé výhře bije do prsou, že se něco podařilo vyhrát a všichni jsou pyšní na to, že jsou Slováci, a když se náhodou něco nepodaří, tak reagují tím, že hanlivě uráží a vulgárně poukazují na člověka, co prohrál? Někdy se zamýšlím, jestli se tuto krásnou krajinu, bohužel plnou takovýchto 'sra*ek', vyplatí reprezentovat,“ přemítal Kližan na svých fanouškovských stránkách.

Naštvaný Kučera se do Kližana obul

Tato slova se hodně dotkla a naštvala Karola Kučeru, bývalého slovenského tenistu a dlouhodobého reprezentanta v Davis Cupu. Kučera to v roce 1998 dotáhl až na šesté místo na žebříčku ATP a celkem vybojoval šest titulů na okruhu ATP. V týmových soutěžích vyhrál v roce 1998 Hopman Cup a v roce 2005 byl členem slovenského týmu ve finále Davis Cupu.

Rodák z Bratislavy byl jedním ze stovek dalších, kteří reagovali na Kližanův příspěvek na Facebooku a se svým krajanem si rozhodně nebral servítky. „Velký nesouhlas! Neví koho reprezentovat? Kam až to spěje?" Ptá se Kučera. "Vždy bylo v první řadě ctí reprezentovat, i když z toho nebyly peníze. Davis Cup byl samozřejmostí, i když nám to mnohokrát nevyhovovalo. A OH? Olympiáda byla vždy pro každého sportovce něco posvátného a vrcholem a smyslem celého sportu. Jednoduše se neztotožním s tímto názorem na reprezentaci Slovenska, je to jedině sobecký pohled na sebe a své zájmy. Reprezentování je pro lidi a hlavně pro naší další mladou generaci, děti, které začínají, které si hledají své vzory,“ napsal Kučera v reakci.

Netrvalo ani hodinu a půl a Kližan se dostal k reakci, ve které se snažil vysvětlit své priority. „Kájo, při vší úctě k tobě a tvým výkonům na kurtu. Očividně nechápeš, na co byl tento můj postřeh mířený. Ještě jednou opakuji, že tu nejde o to mít peníze z reprezentace za každou cenu. Jestli je hrát na olympijských hrách vrchol a smysl celého sportu je jen tvůj názor, já ti ho neberu. Pro mě je vyhrát grandslam víc jak olympijské hry. Promiň, je to můj názor a nikoho jiného, tak se mi nesnaž vsugerovat, že to tak není, nebo že to není správné. Každý máme v životě jiné priority,“ upozornil Kližan.

Zároveň se opět dotkl tématu reprezentace pro fanoušky. „Co se týče toho, že koho mám reprezentovat, tak jsi to správně nakousl. Lidi, přesně ty fanoušky, které jsem zmínil? A děti? To máš pravdu, na Slavii se točí obrovské množství dětí, které mě vidí vyhrávat na turnajích, zároveň potom makat na Slavii, bavíme se, hrajeme fotbal, když tam jsou dětské kempy a podobné další aktivity. To jim dělá největší radost. To, jestli hraju na olympiádě nebo nehraju je jim úplně ukradené, protože v tom věku 99% z nich ani neví, co to olympiáda je,“ pokračoval Kližan.

Na závěr příspěvku se s Kučerou zároveň rozloučil a popřál vše nejlepší do práce s jeho svěřenci, a dal tím najevo, že již reagovat nebude. Přesto Kučera přispěchal ještě s jednou zprávou, v níž vyjádřil zejména snahu poukázat na to, že ne vždy by měly vlastní zájmy zvítězit nad zájmy národními.

„Jsem rád, že jsi mi vysvětlil, že máš větší priority než hrát na olympijských hrách. Já bych také velmi rád uspěl na grandslamu a byla to také moje osobní priorita a v podstatě i reprezentace, ale osobně si větší reprezentaci než účast na OH neumím představit. V tom se naše názory rozchází. Myslím si, že někdy je však třeba upřednostnit i zájmy jiných (a teď myslím ty reprezentační a tenisové) před svými vlastními a tu je podle mě problém, že toto ty asi nedáš,“ uzavřel Kučera, čímž také výměna názorů skončila.