Futures v Trnavě: Nejedlý po třech hodinách padl s Denollym

- Jan Vojkůvka

Turnaj futures v Trnavě dospěl do své čtvrtfinálové fáze, v níž se o úspěch, postup mezi nejlepší čtyři a další cenné body do žebříčku, utkají také Pavel Nejedlý s Dominikem Kellovským. Oba budou během svých zápasů ve zcela odlišných rolích.

Téměř tři hodiny bojoval Pavel Nejedlý na trnavské antuce proti Francouzi Corentinu Denollymu, avšak na konci se z vydřeného postupu radovat nemohl. Osmý nasazený Francouz dokázal otočit nepříznivě se vyvíjející zápas a po prohraném prvním setu 4:6, dokázal přehrát českého soupeře 6:2, 7:5.

Nejedlý už v prvním setu byl v problémech a za stavu 3:4 byl o brejk pozadu, ale dokázal vývoj sady otočit a vyhrát 6:4. Ve druhém dějství bylo od úvodu jasné, kdo si jde za ziskem setu. Denolly se rychle ujal vedení 4:0 a sadu doservíroval. V rozhodující sadě Nejedlý prohrával už 3:5, ale dokázal se ještě zmobilizovat k odporu a srovnat na 5:5, jenže v jedenáctém gemu na servisu se mu nepodařilo návrat do zápasu potvrdit, znovu ztratil podání a nakonec i prohrál 5:7.

„Byl to těžký zápas. Čím byl delší, tím delší byly výměny, takže to bylo složité. K tomu počasí, takže fyzicky hodně namáhavý zápas. Nakonec se to vyvinulo v můj neprospěch. O každý servis jsme museli bojovat, on byl ten šťastnější,“ zhodnotil zápas Nejedlý.

Svůj konec na turnaji ve čtvrtfinále zapsal i pátý nasazený Dominik Kellovský, jehož soupeřem byl Ukrajinec Filipp Kekerčeni, jenž ve velmi vyrovnaném prvním setu dosáhl na klíčový brejk v jedenácté hře a svou výhodu přetavil i v zisk úvodního dějství. Kellovský hodně doplatil na to, že se nedokázal dostat ani k jednomu brejkbolu, což se nakonec stalo osudným i v setu druhém, ve kterém si sice jeden brejkbol vypracoval, ale neproměnil ho.

Naopak Kekerčeni po šesti brejkbolech v prvním setu vystavil Kellovského tlaku i v sadě druhé a ze sedmi příležitostí využil dvě. Porazil tak pátého nasazeného 6:2 a postoupil do semifinále.

Jeden z klíčových okamžiků přišel ve druhém setu za stavu 1:3 a při výhodě pro Kellovského. Kekerčeni zahrál těsný aut a Kellovský si šel sednout na lavičku, přičemž umpirový rozhodčí po překontrolování stopy zahlásil dobrý míček. Kellovský v tu chvíli vyskočil zpět na dvorec a začal se hádat ohledně stopy míčku. Rozhodčí sice jeho protest uznal, což se ale nelíbilo zase Kekerčenimu a čekat se muselo dokonce na hlavního rozhodčího turnaje. Kellovský sice měl nakonec pravdu a gem mu byl připsán, nicméně celá situace ho psychicky nenakopla a český tenista prohrál od té chvíle tři gemy v řadě.

Čtvrtfinále dvouhry
PAVEL NEJEDLÝ - Corentin Denolly (FRA, 8) 6:4, 2:6, 5:7
DOMINIK KELLOVSKÝ (5) - Filipp Kekerčeni (UKR) 5:7, 2:6
Andriej Kapas (POL, 3) - Danylo Kaleničenko (UKR, 7) 3:6, skreč Kapas
Maciej Rajski (6) - Patrik Fabián (SVK, 4) 4:6, 4:6

semifinále čtyřhry
Bensoussan, Denolly (FRA, 4) - Kaleničenko, Kekerčeni (UKR, 2) 4:7, 4:6
Behun, Selecký (SVK) - Beck (SVK), Dubrivnij (RUS) 3:6, 3:6

EMPIRE Futures v Trnavě den po dni

28.7. Futures v Trnavě: Kellovský s Nejedlým slaví postup do čtvrtfinále

27.7. Futures v Trnavě: Filipský a Kellovský do druhého kola, Poljak končí

26.7. Futures v Trnavě: Süč s Nejedlým prošli do druhého kola, dařilo se i deblistům