Futures v Trnavě: Kellovský s Nejedlým slaví postup do čtvrtfinále

- Daniel Kubelka

Dalšími zápasy pokračuje také trnavský turnaj futures, kde se v boji o postup do čtvrtfinále turnaje představí hned pět českých tenistů. Postup mezi osm nejlepších tenistů vybojoval Dominik Kellovský, který přehrál Slováka Karola Becka ve třech setech. Raduje se rovněž Pavel Nejedlý, který přehrál v ryze českém souboji Marka Gengela.

Dominik Kellovský po takřka tříhodinovém boji udolal v zápase 2. kola trnavského turnaje futures zkušeného slovenského tenistu Karola Becka ve třech setech, 4:6, 7:6 (5) a 6:2 a raduje se z postupu do čtvrtfinále turnaje. 

Českému mladíkovi nevyšel vstup do zápasu. V úvodní hře ztratil servis a nabyté manko až do konce prvního setu již nedotáhl. Největší drama přinesla druhá sada, ve které Kellovský vedl již 5:2, jenže pohodlný náskok ztratil a o pokračování zápasu tak rozhodl až vítězný tiebreak. Třetí dějství plné ztracených podání zlomila pátá a šestá hra, kdy si mladý Čech vybojoval rozhodující náskok a ten do konce utkání s přehledem udržel.

Konec ve druhém kole musí strávit další z českých tenistů v Trnavě Jakub Filipský. Ten nejprve po parádním obratu vybojoval první set v zápase s Ukrajincem Kaleničenkem, další dvě sady ale již patřily jeho soupeři a po prohře 7:6 (4), 3:6 a 5:7 se s turnajem loučí.

Filipskému nevyšel start zápasu a rychle prohrával o tři gemy. Od stavu 1:4 však vybojoval čtyři hry v řadě a obrat dovršil po vítězné zkrácené hře. Dobrou pohodu přenesl český tenista i do začátku druhého setu, kdy hned připravil soupeře o podání, od stavu 2:0 ale uhrál do konce sady již jen jeden jediný gem a padl v poměru 3:6. Rozhodnutí zápasu tak přineslo až třetí dějství, ve kterém Filipský znovu rychle ztrácel 1:4, ale podobně jako v prvním setu otočil čtyřmi vyhranými gemy v řadě. Bohužel pro něj obrat měl připraven i Kaleničenko, který bral poslední tři hry zápasu a utkání po velké bitvě získal pro sebe.

Dominik Süč končí na turnaji futures v Trnavě ve druhém kole. V zápase o postup do čtvrtfinále podlehl Ukrajinci Filippu Kekerčenimu ve dvou setech, 0:6 a 5:7. První sada mladému českému tenistovi nevyšlo a za 26 minut odcházel z kurtu po výprasku 0:6. Druhý set ale nabídl zcela jinou podívanou. Süč v pátém gemu připravil soupeře o servis, jenže nabyté vedení 4:2 dlouho neudržel a Kekerčeni po obratu dokonal postup do další fáze turnaje. Vyjádření českého tenisty k utkání se nám nepodařilo po skončení zápasu získat, hráč žádost o rozhovor odmítl.

Druhé kolo trnavského futures nabídl také jeden ryze český souboj. Pavel Nejedlý si v něm poradil s Markem Gengelem ve dvou setech, 6:3 a 6:1, a postupuje do čtvrtfinále. Nejedlému vyšel vstup do zápasu, kdy hned v prvním gemu připravil Gengela o servis. Důležité vedení navíc udržel až do konce prvního setu, který ovládl v poměru 6:3. Druhá sada přinesla ještě jednoznačnější průbeh, protože Gengel až v šestém gemu odvrátil hrozbu kanára.

Vít Kopřiva s Davidem Poljakem si semifinále čtyřhry v Trnavě nezahrají. Ve čtvrtfinále totiž podlehli francouzské dvojici Bensoussan, Denolly ve dvou setech, 2:6 a 3:6. 

Ani Tomáš Musil s Františkem Polánkou se mezi čtyři nejlepší páry v Trnavě nepodívají. V dnešním čtvrtfinálovém duelu totiž padli s ukrajinskou dvojicí Kaleničenko, Kekerčeni po výsledku 6:3, 2:6 a 7:10, ačkoliv v závěrečném supertiebreaku ztratili nadějné vedení 5:2.

Empire Futures Trnava (muži, antuka, 10 000 USD)

2. kolo dvohry

JAKUB FILIPSKÝ - Danylo Kaleničenko (UKR, 7)  7:6 (4), 3:6, 5:7
DOMINIK KELLOVSKÝ (5) - Karol Beck (SVK)  4:6, 7:6 (5), 5:2
Andrej Kapas (POL, 3) - Samuel Bensoussan (FRA)  3:6, 6:2, 6:2
Filipp Kekečeni (UKR) - DOMINIK SÜČ  6:0, 7:5
Maciej Rajski (POL, 6) - Arťom Dubrivnij  6:4, 6:0
Peter Vajda (SVK) - Corentin Denolly (FRA, 8)  3:6, 2:6
MAREK GENGEL - PAVEL NEJEDLÝ  3:6, 1:6
Martin Blaško (SVK) - Patrik Fabián (SVK, 4)  6:7 (4), 2:6

Čtvrtfinále čtyřhry

Kapas, Saavedra-Corvalan (POL/CHI) - Behun, Selecký (SVK)  bez boje
MUSIL, POLÁNKA - Kekerčeni, Kaleničnko (UKR)  6:3, 2:6, 7:10
Beran, Puodziunas (CAN/AUS) - Beck, Dubrivnij (SVK/RUS)   4:6, 4:6
KOPŘIVA, POLJAK - Bensoussan, Denolly (FRA)  2:6, 3:6

EMPIRE Futures v Trnavě den po dni

27.7. Futures v Trnavě: Filipský a Kellovský do druhého kola, Poljak končí

26.7. Futures v Trnavě: Süč s Nejedlým prošli do druhého kola, dařilo se i deblistům