Djokovič ukončil spolupráci s „šamanem“ Imazem, zasadil se o to Vajda

- Petr Sumbal

Novak Djokovič se pozvolna vrací ke starým pořádkům. Poté, co se nedávno dal znovu dohromady se svým dlouholetým slovenským koučem Mariánem Vajdou, nyní ze svých služeb propustil španělského mentálního rádce Pepeho Imaze, se kterým spolupracoval od roku 2016.

Pepe Imaz platil za dobu svého působení v týmu Novaka Djokoviče za hodně kontroverzní osobu. Djokovič v Imazově éře nehrál svůj nejlepší tenis a nevyhrál ani jeden grandslamový titul. Spirituální metody Imaze zřejmě na Djokovičovi nezabraly tak, jak by si bývalá světová jednička představovala, a tak se rozhodla vrátit k tomu, co v minulosti skvěle fungovalo. Před Wimbledonem Djokovič obnovil spolupráci s trenérem Mariánem Vajdou.

A právě až s Vajdou se Djokovič dočkal dalšího velkého vítězství, když konečně ukončil své dlouhé trápení zaviněné zraněním i ztrátou motivace, a vyhrál londýnský Wimbledon. A nyní vyšlo najevo, že se cesty mentálního trenéra Imaze, často označovaného jako spirituálního šamana, a Novaka Djokoviče, definitivně rozdělily.

Imaz nikdy nepatřil mezi oblíbence fanoušků srbského tenisty, spekulovalo se dokonce, že právě tento Španěl stál za Djokovičovým rozchodem se superkoučem Borisem Beckerem minulý rok v prosinci. Pod Beckerem Srb vyhrál šest ze svých třinácti grandslamů, proto byl jejich rozhod tehdy hodně nečekaný.

Po konci Beckera si Djokovič vyzkoušel krátkou spolupráci s Adrém Aggasim a českým bývalým tenistou a daviscupovým reprezentantem Radkem Štěpánkem. Tato spolupráce ale úspěšná nebyla, srbský tenista nebyl zdravotně a zřejmě ani psychicky natolik v pořádku, aby usiloval o trofeje.

Až s Vajdou se znovu fanouškům ukázal ten pravý Novak Djokovič. A právě slovenský trenér se podle svých slov v rozhovoru pro slovenský Šport zasadil o to, aby neoblíbený Imaz v Djokovičově týmu skončil. Dokonce tím podmínil i své působení v Srbově týmu. Chtěl, aby se jeho svěřenec staral pouze o tenis a nerozptyloval se žádnými duchovními otázkami.

„Ano, prosazoval jsem jeho (Imazův) konec, i když to nebyla moje hlavní podmínka. Tou bylo, že Novaka musím osobně vidět. Pak jsem taky chtěl nastavit konkrétní pravidla a plán na nejbližší měsíce,“ popisoval Vajda, jak probíhalo jeho znovu shledání s čerstvým vítězem Wimbledonu.

„Nechtěl jsem, aby Novaka ovlivňovali lidi, kteří možná vědí, co je tenis, ale nechápou psychiku vrcholového sportovce,“ pokračoval Vajda s jasnou narážkou na Imaze. „Když vidíte soupeře na druhé straně, musíte se soustředit na to, jak ho dostat z výhodné pozice a kam zahrát míček a ne přemýšlet o Budhovi.“

Vrátí se Djokovič bez Imaze a s Vajdou v týmu definitivně do své bývalé vynikající formy? To už brzy napoví turnaje na amerických betonech a hlavně pak poslední grandslam sezóny US Open. Srb bude bezpochyby patřit mezi horké favority na triumf.