ATP

Mrňous zdolal obra. Aneb když Karlovič musel sklonit hlavu

- Radek Štohl

Konečně se mu to vydařilo. Na osmý pokus. Dudi Sela se ve středu večer dočkal prvního vítězství nad Ivo Karlovičem, kterého porazil 7:6, 6:7, 6:2. Možná by na prolomení série nebylo nic tak pozoruhodného, kdyby Sela neměřil o šestatřicet centimetrů méně než jeho chorvatský soupeř.

Dudi Sela v předcházejících sedmi duelech vzal devětatřicetiletému Karlovičovi jediný set. A to ještě před deseti lety ve druhém kole Australian Open. Od té chvíle se vzmohl jen na pět tiebreaků. 

Až do středy, kdy tenisté na sebe narazili v osmifinále travnatého podniku v Newportu, kde se utkali také před čtyřmi lety. (Karlovič 7:6, 7:5). Tentokrát ale vítězství slavil Sela.

Izraelský borec ve třetím gemu zápasu odvrátil brejkbol, za stavu 5:4 na returnu naopak nevyužil setbol. Rozhodovat tak musel tiebreak, ve kterém Karlovič při servisu Sely nevyužil příležitost na ukončení setu, aby jeho soupeř druhý setbol zužitkoval.

Druhý set byl o poznání ztrátovější. Během úvodních osmi her této sady si protihráči celkem čtyřikrát prolomili servisy, aby se situace následně uklidnila a opětovně se šlo do zkrácené hry. Tu i díky třem minibrejkům ovládl Karlovič.

Třetí sada již patřila Dudi Selovi. Třiatřicetiletý tenista ve druhém gemu ještě nevyužil dvě šance na brejk, při stavech 3:2 a 5:2 se mu to již vydařilo náramně, díky čemuž mohl slavit své první letošní čtvrtfinále.

Duel mezi zkušenými profesionály nepřináší jenom zápolení na kurtech, ale také zábavu. Diváci se o tom mohli přesvědčit před čtyřmi lety v Bogotě, kde Sela po konci utkání vzal židličku umístěnou vedle čárových rozhodčích a soupeři šel s ní pogratulovat k síti. Tak, aby si alespoň jednou byli k sobě výškově téměř rovni.