ATP

Drama nevyšlo! Veselý odvrátil šest mečbolů, semifinalistu French Open ale neudolal

- Radek Štohl

Jiří Veselý v Umagu skončil v osmifinále dvouhry. Český tenista v něm vyzval třetího nasazeného Marco Cecchinata, se kterým prohrál 6:2, 5:7, 5:7. Veselý za stavu 1:0 na sety a 4:4 na gemy neproměnil tři brejkboly v řadě, postup mu nakonec nevyšel ani po šesti odvrácených mečbolech ve třetím setu.

Forma Veselého jde nahoru. Po úspěšném semifinále v Antalyai a osmifinále Wimbledonu měl v Umagu nakročeno do třetího čtvrtfinále ATP v sezóně, cestu mu ale zastavil letošní semifinalista French Open.

Úvodní set vyšel Čechovi na jedničku. V první hře vzal protihráči servis a jelikož se podobná situace opakovala za stavu 4:2, Veselý neměl problém ukončit set ve svůj prospěch. Během sady ke všemu ztratil pět fiftýnů na servisu.

Na začátku druhého dějství Jiři Veselý nezvládl využít dvě šance při servisu Itala. O poznání bolestnější byl devátý gem, ve kterém neproměnil stav 40:0 na retunu. V následujících dvou hrách každý z tenistů neproměnil brejkbol, za stavu 5:6 však Cecchinato využil pátý setbol a šlo se do třetího setu.

Prvních devět her nabídlo jedinou shodu, velké věci se začaly ale dít za stavu 4:5 při podání českého tenisty. Ten prohrával 0:40, hrozbu ale rychle zažehnal. I díky skvělému podání.

Jiří Veselý následně zvládl ovrátit ještě tři mečboly, po kterých šel na return. Při něm neuhrál jediný fiftýn a znovu musel odolávat náporu soupeře. Veselý utekl ze stavu 0:30 na 30:30, při pátém balónku ale nedokázal udržet nervy a téměř pokořeného protivníka dorazit.

Přišel trest v podobě sedmého mečbolu Cecchinata, který další šancí už nepohrdl a postoupil do čtvrtfinále.

ATP/WTA

Plava Laguna Croatia Open Umag (muži, CRO, 501 345 EUR, antuka)
Osmifinále dvouhry
JIŘÍ VESELÝ (73.) – Marco Cecchinato (ITA, 27.) 6:2, 5:7, 5:7