Nečekané obrození problémového Lotyše. Gulbis si ve Wimbledonu vyšlápl na světovou trojku

- Jan Vojkůvka

Bývalá světová desítka Ernests Gulbis měl vždy pověst velmi talentovaného, ale poněkud problémového, tenisty. Říkalo se o něm, že doslova promrhal své příležitosti, jak dlouhodobě patřit mezi světovou špičku. V posledních letech tak přišel úpadek ze slávy, kterou však velmi nečekaně oživuje na trávě ve Wimbledonu.

Jeho londýnským maximem bylo doposud třetí kolo a ani letos neměl, a ani nemohl mít, na růžích ustláno. Výpadek z elitní stovky světa, který ho potkal před dvěma roky, se mu nedařilo napravit, na turnajích tápal, dokonce i na challengerech byl schopný vypadnout už v kvalifikaci.

Pak ale přišly dílčí úspěchy na turnaji v Bordeaux a především na French Open, kde se z kvalifikace probil až do druhého kola. A podobný kousek se mu podařilo zopakovat i ve Wimbledonu, kde dokonce už dvě výhry přidal!

Devětadvacetiletý tenista, jenž na turnaje cestuje vlastním tryskáčem a proslavil se, kromě kvalitní hrou, také mnoha skandály, včetně nijak neutajovaného pozvání prostitutek do hotelového pokoje na tenisovém turnaji ve Švédsku, prožívá v All England Clubu jakousi druhou mízu profesionálního sportovce. Už ve druhém kole byl přitom jasným outsiderem a měl skončit. Leč na favorizovaného Džumhura vyzrál.

Bosenského soupeře zdolal v pětisetové bitvě a vysloužil si střetnutí se světovou trojkou Alexandrem Zverevem. Měl to být souboj Davida s Goliášem. Gulbis, až 138. hráč světa, proti superhvězdě nastupující generace. Lotyšovy šance na úspěch byly i více než 6 ku 1.

Ale přeci. Gulbis sice prohrával 1:2 na sety, ale ve zbývajících dvou sadách povolil favoritovi jen tři gemy, v rozhodujícím dějství mu dokonce nadělil kanára a po výsledku 7:6(2), 4:6, 5:7, 6:3, 6:0 poprvé v životě postoupil do osmifinále Wimbledonu.

Pro hráče, který přesně před rokem byl až v šesté světové stovce a ještě v lednu figuroval ve třetí stovce žebříčku, je letošní Wimbledon ne druhou, ale spíš třetí či čtvrtou šancí, jak ještě se svou kariérou něco udělat.

Poprvé od srpna 2016 má šanci vrátit se do elitní stovky žebříčku a může být ještě lépe. V cestě ale bude stát další favorit. Po Džumhurovi a Zverevovi vyzve Gulbis Keie Nišikoriho.