Rok po hrůzném zranění. Jak se asi Bethanie cítí? přemítá Šafářová

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Lucie Šafářová už je zpátky v úspěšném deblovém páru s Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Společně chtějí poprvé vyhrát Wimbledon, ale důležitější je jiná věc – srovnat se s tím, co obě tenistky musely prožít v uplynulém roce.

Malý kurt číslo 17 leží mezi dvěma největšími stadiony Wimbledonu a působí spíš klidnějším dojmem. Jenže loni se tady odehrálo největší drama celého turnaje, bohužel ne moc tenisové.

Bethanie Matteková-Sandsová ve druhém kole singlového turnaje naběhla na síť, kde ji podklouzla noha a tenistka si hrůzostrašně zkroutila koleno. V paměti diváků zůstane, jak Američanka bolestivě volá o pomoc a její deblová parťačka Lucie Šafářová při pohledu na trpící kamarádku neudrží slzy.

Rok naplnila dlouhá rekonvalescence a Matteková-Sandsová se teď do Wimbledonu vrátila, opět připravená hrát a vítězit. Symbolicky se zašla podívat přímo na kurt číslo 17, kde loni tolik zkusila.

 

A couple more tears got soaked up by court 17 the other day as I’ve now come full circle. A full 12 months. At first I want to think about how much this court took from me, all that time down on the grass in pain, all those days of rehab, why me?? I stop... thats an easy road to go down, but it doesn’t make me feel good... But look at everything you lost?? You’re right, I did lose a lot over these past 12 months. I’ve lost feelings of helplessness and I’ve lost feelings of self doubt. I’ve lost feelings of ungratefulness and I’ve lost feelings of fear. Hmmm. Now all sides of me have to admit they don’t mind taking that loss. Even that fire fueled competitive side has to ask “So you’re saying that even though I lost, I won?” #GameSetMattek #Wimby2018

Příspěvek sdílený Bethanie Mattek-Sands (@matteksands),Čen 30, 2018 v 4:48 PDT

„Po takovém zranění a zážitku si nedokážu představit, jak půjde do zápasu na sto procent a jak se bude cítit,“ přemítala ve Wimbledonu Lucie Šafářová. „Bavily jsme se o tom. Nejlepší pro ni je se s tím psychicky srovnat, než začne turnaj,“ říkala česká tenistka.

Loni kvůli zranění její parťačky odehrály na Wimbledonu pouze jedno kolo čtyřhry, do toho druhého už nenastoupily. A nemohly se tak společně pokusit vyhrát jediný grandslamový turnaj, který oběma tenistkám ve sbírce deblových titulů chybí.

Po roce je tady další šance a obě hráčky doufají, že tenhle Wimbledon bude o dost šťastnější než ten loňský. „Motivace je obrovská po tom, co se loni stalo. Máme radost, že spolu zase můžeme hrát a bok po boku se pokusit o úspěch,“ usmála se Šafářová.

Ani ona to v uplynulém roce neměla vůbec lehké. Na podzim byla nucena kvůli bolavému zápěstí předčasně ukončit sezonu. Na začátku roku se pak v Austrálii dostala do formy, jenže přišla viróza a následně bakteriální infekce.

Oblíbená Češka dlouho nemohlá hrát a dokonce přemítala nad koncem kariéry. Chmury ale zahnala a řekla si, že takhle končit nehodlá. „Každý týden jsem v lepší kondici a herní pohodě. Cítím se dobře i v trénincích. Na trávě se hrají kratší výměny, to je pro mě jednodušší,“ řekla Šafářová, která v pondělí s přehledem postoupila do druhého kola singlu.

Podobně jako Mattekovou-Sandsovou ji k návratu na kurty hnal chtíč po dalších úspěších.

Skončí těžké měsíce pro obě kamarádky happy endem ve Wimbledonu? „Trénovaly jsme spolu, přijde mi, že je to zase stará Bethanie,“ pochvalovala si Šafářová obnovené spojení s parťačkou. „Zápas je největší test, tak uvidíme. Snad nám to půjde a když ne, tak se svět nezboří.“

 

#womenthatachieve #wta #party #teambucie #london #wimbledon

Příspěvek sdílený Lucie Safarova (@lucie.safarova),Čen 28, 2018 v 1:22 PDT