Souboj Davida s Goliášem na ženský způsob pro Strýcovou! Vyřadila nasazenou jedničku

- Tomáš Macák

Loni jí na trávě zkazila náladu v Eastbourne, letos o kus severozápadněji v Birminghamu. Barbora Strýcová opět ukázala, že s velkými jmény si starost nedělá. A to ani s úřadující šampionkou z Wimbledonu. Garbine Muguruzaovou Strýcová porazila ve dvou setech 6:2, 6:4 a zahraje si čtvrtfinále.

Španělská jednička, a zároveň jednička celého turnaje v Birminghamu, se chtěla dobře naladit před Wimbledonem, kde bude usilovat o obhajobu loňského titulu.

Garbine Muguruzaové však poměrně v zárodku překazila radost Barbora Strýcová.

Dvojnásobnou grandslamovou vítězku česká bojovnice přejela především v první sadě, kterou získala za 36 minut v poměru 6:2. V té druhé se na výhru pořádně nadřela, ovšem o to sladší byl konečný výsledek. Strýcová zvítězila 6:4 a může ji těšit první skalp zástupkyně z TOP 10 žebříčku v probíhající sezóně.

Rodačka z venezuelského Caracasu se od začátku nemohla dostat do zápasu. Od úvodního gemu, při kterém servírovala, se ocitala v problémech.

Zlomové okamžiky prvního setu spadaly do třetího a sedmého gemu. V těchto hrách sebrala Strýcová čtyřiadvacetileté tenistce podání. A to ještě další brejkbol nevyužila.

Sama Strýcová na servisu až nečekaně dominovala, neboť ve „svých“ hrách povolila za celou první sadu Muguruzaové pouhé tři fiftýny. Dohromady vyhrála 6:2.

Druhý set už se pro Češku nevyvíjel tak snově. Španělka vkročila do sady s mnohem větším odhodláním a svoji soupeřku hned při první příležitosti brejkla, nicméně Strýcová vše včas zachytila a Muguruzaové oplácela stejnou mincí.

Ačkoliv se španělské hvězdě povedlo znovu sebrat Strýcové podání, nezlomila ji. Ba naopak. Dvaatřicetiletá tenistka dokázala sama opět udeřit brejkem.

Pak se čtyřnásobná fedcupová vítězka do Muguruzaové nadobro zakousla. V desátém gemu si vytvořila rychle tři mečboly. Poslední krok se sice protáhl, neboť Strýcová ztratila vedení 40:0, nicméně čtvrtý mečbol už byl proměněn.

„Jsem bojovnice a ráda se rvu, a to na kurtu i mimo něj. A občas jste za to odměněni,“ mohla ihned po zápase spokojeně prohlásit Strýcová, která bilanci vzájemných zápasů s Muguruzaovou přeměnila v pozitivní statistiku. Nyní má totiž čtyři výhry a jen tři porážky.  

Ve čtvrtfinále na ni čeká lepší ze souboje Curenková-Kasatkinová.