Neměli slitování. Pořadatelé Wimbledonu domácí hvězdě kvůli kokainové aféře divokou kartu neudělí

- Petr Sumbal

Rok stál kvůli dopingovému prohřešku. Od dubna už Dan Evans znovu hraje tenis a možná ve skrytu duše doufal, že by mu mohli pořadatelé domácího Wimbledonu vyjít vstříc a návrat mu usnadnit udělením divoké karty. To se však nestalo, britský tenista má smůlu a čeká ho o účast v hlavní soutěži tuhý boj.

Pořadatelé Wimbledonu opět ukázali svou zásadovost. Stejně jako když loni nepřidělili divokou kartu vracející se dopingové hříšnici Marii Šarapovové, nedají ji ani tentokrát domácímu tenistovi Danu Evansovi, který se vrací po kokainové aféře.

Bývalé světové jednačtyřicítce a daviscupovému vítězi byly loni při dopingové kontrole nalezeny v těle stopy kokainu a britský tenista okamžitě vyfasoval distanc. Tenista se tehdy bránil s tím, že se mu droga dostala do těla nedopatřením, díky tomu mu byl nakonec trest zkrácen pouze na rok.

Trest Evansovi už vypršel, od dubna už opět zápolí na tenisových kurtech. A docela se mu daří, zúčastnil se čtyř challengerů, z toho jednou byl v semifinále a jeden dokonce vyhrál. Předevčírem v Queen's Clubu, kam divokou kartu obdržel, vypadl v prvním kole ve třech setech s Adrianem Mannarinem.

Na to, aby se bývalý dopingový hříšník dostal do prvního kola také ve Wimbledonu, kde je jeho maximem třetí runda, mu aktuální 340. příčka na žebříčku samozřejmě nestačí. A protože mu pořadatelé vstříc nevyšli, bude se muset Evans nejprve prokousat předkvalifikací pro domácí tenisty, ve které bude žhavým favoritem. Až poté by mohl zasáhnout už do klasické kvalifikace.

Tenista z Velké Británie se z rozhodnutí pořadatelů rozhodně nijak nehroutí: „Celý můj rok se netočí jen kolem wimbledonu,“ citoval Evanse web tennisworldusa.org.

Poté, co včera největší britská naděje Andy Murray připustil, že se možná ve Wimbledonu neukáže, by případná Evansova neúčast v hlavní soutěži byla pro domácí příznivce velkou ránou. Veškerá tíha zodpovědnosti by pak ležela na světové Kyleu Edmundovi, případně až na 80. hráči světa Cameronu Norriem.