Na hvězdnou čtyřhru nedojde. Berdycha opět trápí záda, v žebříčku mu hrozí strmý propad

- Filip Lefenda

Po úterní porážce s Francouzem Benneteauem Tomáš Berdych na turnaji v londýnském Queen´s Clubu definitivně skončil. Český hráč měl původně ve středu nastoupit po boku Španěla Verdasca ještě do čtyřhry, v níž se měl utkat s grandslamovými vítězi Djokovičem a Wawrinkou, českého hráče ale nepustí do hry bolavá záda.

Začátek sezóny nebyl v podání Berdycha vůbec špatný. Česká jednička došla na úvodním grandslamu mezi nejlepší osmičku, kde padla až s pozdějším vítězem Rogerem Federerem. O měsíc později si Berdych zahrál na halovém podniku v Marseille v semifinále.

Horší dny ale měly teprve přijít. Na zámořských tisícovkách v Indian Wells a Miami vyhrál dvaatřicetiletý tenista dohromady jen dvě utkání, následně schytal během antukové části sezóny další čtyři porážky v řadě.

Na trávě ve Stuttgartu sice Berdych minulý týden tuto nelichotivou šňůru v duelu s Pairem utnul, jenže následně prohrál s Raonicem a další neúspěch přidal v úterý v Queen´s Clubu, kde nesplnil roli favorita proti Benneteauovi. Vinou nečekané porážky opustí Čech po více jak osmi letech první dvacítku žebříčku ATP.

Bolavá záda, která jej trápí opakovaně, Berdycha navíc připravila i o atraktivní souboj ve čtyřhře. V té se letos aktuálně ještě stále světová devatenáctka neukázala, v Londýně by ale měla o motivaci postaráno. V páru s Fernandem Verdascem měl totiž Berdych vyzvat dva grandslamové šampiony – Novaka Djokoviče a Stana Wawrinku.

Tomáše Berdycha nyní čeká klíčová fáze sezóny. Pokud totiž nezastaví výsledkový propad ani na nadcházejícím Wimbledonu, hrozí mu dokonce propad mimo první padesátku! Na třetím grandslamu sezóny, jehož hlavní část startuje 2. července, totiž obhajuje loňské semifinále, a tudíž i pořádnou porci bodů.