Češi v akci: Siniaková v Bastadu na titul nedosáhla, Vocel se kvalifikoval v Praze. Štěpánek uspěl v Torontu

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda

Dvacetiletá Kateřina Siniaková se poprvé v kariéře představila ve finále turnaje WTA. Titul z antuky ve švédském Bastadu si ale nepřipsala, nad síly talentované Češky byla Laura Siegemundová z Německa, která platila za mírnou favoritku a svou roli na kurtu naplnila. Pokračovaly kvalifikace mužského i ženského turnaje v našem hlavním městě. Dařilo se zejména Matěji Vocelovi, který otočil duel se Švédem Sekuličem a probojoval se tak v Praze do hlavní soutěže! Radek Štěpánek zase pronikl do hlavní části tisícovkového podniku v kanadském Torontu.

Siniaková svou švédskou jízdu do vítezného konce nedotáhla

Dvacetiletá česká tenistka, jejímž maximem bylo na okruhu WTA doposud „pouze“ semifinále, si o svůj premiérový titul v Bastadu zahrála po náročné, ale úspěšné cestě, kterou započala minulý víkend v kvalifikaci. V cestě za životním výsledkem zdolala hned šest soupeřek a vysloužila si tak svou první příležitost zahrát si o triumf v nejvyšší kategorii, ačkoliv pocit vítězství již dokázala letos zažít například na turnaji ITF v Trnavě.

Ve finále se však musela přeci jen sklonit před umem své o osm let starší soupeřky, Němky Laury Siegemundové, která před utkáním disponovala výbornou letošní antukovou bilancí 24 výher a 7 porážek. Také proto to byla právě Němka, kdo platil v premiérovém vzájemném měření sil za mírnou favoritku. 

V Bastadu se v neděli hrály dva naprosto rozdílné sety, v tom prvním byla k vidění vyrovnaná podívaná, v tom druhém už poté spanilá jízda pozdější vítězky. Prvních šest her bylo ve znamení udržených podání, brejk přinesla až hra číslo sedm a zasloužila se o něj Siegemundová. Královéhradecká rodačka ale dokázala bleskově zareagovat a poté, co si uhrála i servis, měla Siniaková k zisku prvního dějství o něco blíže. Světová čtyřicítka ale záhy srovnala na 5:5, aby posléze mladší protihráčce opět ukradla servis a v rámci dvanácté hry první set na podání ukončila.

Ztracená koncovka jako by se na Siniakové projevila i v úvodu druhé sady. Češka si hned v první hře prohrála servis, a ačkoliv své zaváhání o dvě hry později na servisu z části napravila, více už toho proti zkoncetrované Siegemundové nezvládla. Němka postupně navyšovala náskok, přičemž využívala i nefunkčního prvního podání své soupeřky. Katka ve druhém setu trefila první servis jen v 38 procentech případů, přičemž po druhém podání zaznamenala pouze tři vyhrané míče. A s takovou statistikou se zkrátka vyhrát nedá...

Z premiérového titulu na okruhu WTA se tak nakonec raduje po výsledku 7:5 a 6:1 osmadvacetiletá Laura Siegemundová, která se v novém vydání žebříčku posune na 35. příčku, která bude jejím dosavadním kariérném maximem. Polepší si ale samozřejmě také Siniaková, která má na svém kontě sedm titulů z okruhu ITF.

Štěpánek si v Torontu zahraje v hlavní soutěži

Po úspěšném zdolání Kanaďana Schnura ve dvou setech 6:4, 7:6 si Radek Štěpánek vysloužil místo v dalším kole kvalifikace, kde už půjde přímo o postup do hlavní soutěže a 25 bodů do žebříčku ATP. Soupeřem českého veterána je Ind Saketh Myneni, 152. hráč světa.

Štěpánek vstoupil do prvního setu na výbornou, když hned v úvodním gemu ukradl soupeři servis, jenž následně potvrdil. Myneni ale dokázal rychle reagovat, když získal následující tři hry a začínalo se tak prakticky od začátku. Další brejky již diváci v Torontu neviděli a set tak musela rozhodnout až zkrácená hra. Tu zahájil český hráč fantasticky, když si velice rychle vypracoval vedení 5:0. Jeho náskok se ale záhy rozplynul, Myneni dokázal srovnat na 5:5 a vyvinul tak na karvinského rodáka veliký tlak. Štěpánek se s ním ale popasoval dobře, nakonec přeci jen zúročil své zkušenosti a vyhrál tiebreak 7:5.

Ve druhé sadě si oba hráči drželi servis do stavu 3:2 pro Štěpánka. V šesté hře se Radek postaral o brejk a odskočil do náskoku dvou gemů, Ind ale opět dokázal bleskově reagovat a o několik minut později již bylo srovnáno na 4:4. Také druhé dějství dospělo do zkrácené hry, které mělo tentokrát od počátku relativně vyrovnaný průběh. I zde platil stav 5:5, po němž jeden z hráčů vyhrál dvě výměny v řadě. Byl to však pro změnu Myneni, který tak dovedl duel do rozhodujícího setu. 

V tom se český favorit ujal rychlého vedení 4:0 a vypadalo to, že postup ho již nemine. Myneni ale ještě přeci jen zabral a jedno ztracené podání získal zpět. V případě druhého to už nedokázal a nakonec set prohrál 4:6. Radek Štěpánek si tak v Torontu zahraje hlavní soutěž!

Pantůčková další titul nepřidala

Na turnaji v rakouském Bad Waltersdorfu nedokázala Gabriela Pantůčková dosáhnout na svůj třetí titul v sezoně, když v utkání s Lichtenštejnkou Kathinkou von Deichmannovou prohrála ve dvou setech 5:7, 4:6.

Utkání plné brejků začala lépe druhá nasazená, která hned v prvním gemu obrala Pantůčkovou o podání. Pantůčková však manko dokázala stáhnout a v podobné situaci se ocitla v prvním setu ještě dvakrát, kdy stáhla manko jednoho brejku. Po ztrátě servisu v jedenáctém gemu však už odpověď nenašla a prohrála první set 5:7.

V druhém setu česká tenistka získala rychlé vedení 2:0, ale neudržela ho a rázem po ztrátě dvou servisů prohrávala 2:3. Pantůčková sice ještě dokázala rebrejknout von Deichmannovou na 3:3 a stejný počin se jí povedl v osmém gemu, kdy srovnala na returnu na 4:4, ale opět přišel kritický gem, po němž už rebrejk předvést nedokázala. Tentokrát k tomu došlo v devátém gemu, kdy ztratila své osmé podání v utkání a Lichtenštejnka si došla pro svůj třetí titul v sezoně po výhře 6:4.

Vocel se skrze švédské soupeře kvalifikoval do hlavní soutěže v Praze

Devatenáctiletý český tenista Matěj Vocel má za sebou úspěšně zvládnutou kvalifikaci a zahraje si tak na pražském challengeru hlavní soutěž! Poté, co v sobotu v rámci úvodního kola otočil zápas se Švédem Arvidssonem, zvládl v podobném stylu i nedělní klání s dalším švédským protivníkem – Milošem Sekuličem. Pražskému turnaji se věnujeme v samostatném článku.

ATP/WTA

ERICSSON OPEN BASTAD (ženy, antuka, 250 000 $, finále dvouhry)
KATEŘINA SINIAKOVÁ (92.) - Laura Siegemundová (GER, 40.) 5:7, 1:6

Rogers Cup, Toronto (muži, tvrdý povrch, 4 089 740 USD, 2. kolo kvalifikace
RADEK ŠTĚPÁNEK (119.) - Saketh Myneni (IND, 152.) 7:6 (5), 6:7 (5), 6:4

Challengery

Advantage Cars Prague Open 2016 (muži, antuka, 42 500 eur, 2. kolo kvalifikace)
Kompletní zpravodajství z pražského turnaje naletnete zde.

Advantage Cars Prague Open 2016 ženy, antuka, 75 000 USD, 1. kolo kvalifikace)
Kompletní zpravodajství z pražského turnaje naletnete zde.

ITF/FUTURES

Thermenregion Bad Waltersfdorf Open (ženy, antuka, 10 000 USD, finále dvouhry)
GABRIELA PANTŮČKOVÁ (304.) - Kathinka von Deichmannová (LIE, 326.) 5:7, 4:6

Future-Tennis-Wels 2016 (muži, antuka, 10 000 USD, 3. kolo kvalifikace)
YVO PANÁK (2095.) - Riccardo Stiglich (ITA, -) 6:3, 6:3

PALIC OPEN 2016 (ženy, antuka, 10 000 USD, 2. kolo kvalifikace)
GABRIELA HORÁČKOVÁ (939.) - Sandra Maletinová (SRB, -) 6:3, 6:2
TEREZA KOPLOVÁ (-) - Patrycja Polanská (POL, 945.) 6:3, 4:6, 6:7
KRISTÝNA HRABALOVÁ (1099.) - HANA PEKTOROVÁ (-) 6:0, 2:6, 6:2

EMPIRE Futures Trnava (muži, antuka, 10 000 USD, 1. kolo kvalifikace)
JAKUB FILIPSKÝ - Raphael Calzi (LUX) 7:5, 6:2
MATOUŠ VITÁSEK - Joachim Li-Ernoul (FRA) 1:6, 6:4, 6:3
DOMINIK STARÝ (1704.) - Jimmy Dougherty 6:4, 6:3
FRANTIŠEK POLÁNKA - Patrik Jančovič (SVK) 6:2, 6:4
ŠTĚPÁN HOLIŠ - Adam Kulich (SVK) 4:6, 4:6
DANIEL TRČKA - David Szintai (HUN, 1680.) 1:6, 1:6
DANIEL VRBA - Gianluca Bergomi (ITA) 3:6, 6:3, 6:2
TOMÁŠ MUSIL - JOSEF VÁGNER 6:2, 6:3
DAVID MRÁZEK - Samuel Hodor (SVK, 2010.) 5:7, 2:6
ROBIN BULANT - Michal Marko (SVK) 6:2, 6:7 (5), 7:5

EMPIRE Futures Trnava (muži, antuka, 10 000 USD, 2. kolo kvalifikace)

JAKUB FILIPSKÝ – DOMINIK STARÝ (1704.) 6:4, 6:3

Milan Habrman (SVK, 1242.) – MATOUŠ VITÁSEK 6:0, 6:1

Pawel Zawisza (POL, 1378.) – TOMÁŠ MUSIL 5:7, 2:6

ROBIN BULANT – Alex Knaff (LUX, 1704.) 6:2, 4:6, 7:5

DANIEL VRBA – Miroslav Kleman (SVK, 1770.) 2:6, 6:3, 6:0

FRANTIŠEK POLÁNKA – Garvit Batra (IND, 1811.) 6:3, 6:0