Nejhorší okamžik v životě? Bouračka mých rodičů, svěřil se Haas

- Jan Vojkůvka

Co nejhoršího se vám v životě stalo? Takové otázky jsou vždy záludné a otevírají staré rány... Bývalý německý tenista Tommy Haas ani na chvilku neváhal, když byl v rozhovoru deníku L'Equipe dotázán, jaký byl jeho nejhorší moment v životě. „Nehoda mých rodičů na motorce v roce 2002,“ řekl.

„Můj otec byl tři týdny v kómatu,“ vzpomínal na těžké chvíle bývalý druhý hráč světa. Od celého incidentu sice uběhlo dlouhých 16 let, zapomenout však nedokáže. Tehdy málem ztratil nejbližší. Tenis musel jít stranou.

„Bylo to krátce před Wimbledonem. Byl jsem na Floridě a zrovna jsem měl za sebou vyšetření, po kterém jsem dostal injekci do ramene, protože mě bolelo,“ řekl Haas. „Když jsem se autem vracel domů, volala mi moje bývalá přítelkyně. Strašně křičela a brečela,“ podotkl Němec.

V tu chvíli zapomněl na Wimbledon, zapomněl prakticky na všechno. Celé dva týdny proseděl u nemocničního lůžka a celkem na šest týdnů opustil tenisový okruh, aby se mohl o své rodiče starat. A dokud si nebyl jistý, že vše bude v pořádku, na tenis doslova zanevřel.

K nehodě došlo v Sarasotě na Floridě, kde právě bývalá přítelkyně německého tenisty projížděla křižovatkou a slyšela hlasitou ránu. Když zastavila, aby se ohlédla, viděla dvě ležící osoby vedle zničeného Harleye-Davidsona, jenž zakoupil právě Haas svému otci. Srážka s kamionem byla však o to horší, že Peter a Brigitte Haasovi neměli na hlavách helmy.

„Snažil jsem se ji po telefonu uklidnit,“ pokračoval Haas. „Helikoptéra je transportovala do nemocnice a byl to opravdový šok. Viděl jsem mámu, měla rozbitý obličej, ramena a nohy,“ vyprávěl. Brigitte Haasová však měla mnohem menší zranění než její manžel. Peter Haas na tom byl mnohem hůře.

„Potřeboval okamžitou operaci. Trvala snad sedm hodin. Chtěli mu amputovat nohu. Já jim ale řekl, ať zkusí cokoliv jiného, protože pokud můj otec nebude moci chodit, jeho život skončil,“ dodal. Poškozen byl rovněž jeho mozek a trvalo dlouhé tři týdny, než se probudil. Mnohem déle však trvalo, než vůbec začal komunikovat. K radosti Haase však přežil, a to bylo to jediné, na čem v tu dobu záleželo.