Úplatek nevzal, přesto vyfasoval trest. Argentinec doplatil na pravidla TIU

- Jan Vojkůvka

Jednotka pro bezúhonnost tenisu (TIU) si došlápla na argentinského tenistu Federica Coriu, kterého potrestala osmiměsíční suspendací. Ne, že by se hráč dopustil korupčního jednání, naopak, všechny návrhy na úplatek vždy zavrhnul. Důvodem trestu však je, že na snahy sázkařů nikoho neupozornil.

TIU se po potrestání šestadvacetiletého Corii dostala pod palbu kritiky za to, že místo, aby hledala skutečné viníky korupce v tenise, trestá někoho, kdo s takovými praktikami nemá co dočinění.

Pravidla TIU však hovoří jasně. Coriovi byla v roce 2015 nabídnuta finanční úplata za to, že na jednom z italských futurů v Sassuolu prohraje set. Další nabídky údajně měly následovat i na dalších turnajích, a ač Coria vždy tyto návrhy zavrhl, provinil se tím, že pokusy o manipulaci zápasů nenahlásil.

Kvůli tomu 301. hráč světa obdržel osmiměsíční suspendaci, z čehož je půl roku ve formě podmínky. Na kurty se tak bude moci vrátit v polovině srpna.

Zároveň Argentinec, který během kariéry vyhrál osm turnajů futures, musí zaplatit pokutu ve výši 5 tisíc dolarů. To však je, i vzhledem k jeho celkovému kariérnímu výdělku ve výši 151 tisíc dolarů před zdaněním, v mnohém velmi vysoká částka.