Mládí vpřed! Junior Štyler vybojoval grandslamový titul ve čtyřhře

- Jan Vojkůvka

Obrovský úspěch zaznamenal na letošním French Open osmnáctiletý Ondřej Štyler, který se stal po dvou letech dalším českým držitelem juniorského grandslamového titulu! Rodák z Prahy vybojoval triumf v chlapecké čtyřhře společně s japonským parťákem Naokim Tajimou.

Štyler, který letos na Australian Open dokráčel do semifinále se svým krajanem Tomášem Macháčem, vylepšil svůj nejlepší grandslamový výsledek až k samotnému triumfu. Bývalý třináctý junior světa prosvištěl společně s Tajimou turnajem bez ztráty setu a v pěti kláních zaznamenal fantastickou bilanci 10 vyhraných sad v řadě.

„Tohle bylo nad moje očekávání. Je skvělé, že se nám to povedlo a nahradil jsem vyřazení v singlu,“ radoval se čerstvý juniorský šampion.

Vítězství ve finále nad Ray Hoem a Čchun Cengem, tchajwanským deblovým párem, se zrodilo díky jednomu brejku v obou sadách, které česko-japonská dvojice vyhrála shodně 6:4, 6:4. „Začátek zápasu byl trochu nervoznější a pak z toho byl výborný zápas, ve kterém jsme každý set získali jeden brejk. Byli jsme aktivnější, nedali jsme jim moc šancí, hráli jsme aktivně a bylo to zasloužené vítězství,“ podotkl český tenista.

Štyler s Tajimou v úvodní sadě dosáhli na klíčový brejk v pátém gemu. Hned vzápětí sice čelili třem brejkbolů, ale všechny dokázali odvrátit a první set nakonec doservírovat po využitém čtvrtém setbolu. Druhá sada pak byla o poznání jasnější pro česko-japonský pár.

Tomu se podařilo v sedmé hře prorazit podání soupeřů a zápas následně ukončit druhým proměněným mečbolem. Zatímco v první sadě čelili Štyler s Tajimou hned čtyřem brejkbolům, v druhém setu už jen jednomu a to právě v desáté hře při shodě.

„Klíčem bylo, že jsme měli výborný vstup do zápasu, hlavně tedy Ondřej,“ pochválil svého parťáka Japonec Tajima. „Navzájem jsme se tlačili na síť. Ondřej je dost vysoký, to je výhoda, chytí spoustu míčů. Možná se zase dáme dohromady třeba na US Open.“

Štyler svým triumfem navázal na dva roky staré prvenství z French Open, na které dosáhl Patrik Rikl, rovněž v soutěží čtyřhry.