Italská pohádka je u konce. Senzaci French Open zastavil Thiem

- Jan Vojkůvka

Až do letošního Roland Garros nevyhrál jediný zápas na grandslamu, dnes mu fandila podstatná část tenisových fanoušků, aby vybojoval šokující postup do finále. Kouzlo Itala Marca Cecchinata ovšem skončilo na raketě rakouského tenisty Dominica Thiema, který přehrál svého nečekaného soka 7:5, 7:6(10), 6:1 a zahraje si ve svém premiérovém grandslamovém finále.

Sedmý nasazený Thiem vstoupil do semifinálového klání, které nakonec trvalo necelé dvě a půl hodiny, výtečně a hned v prvním gemu prorazil Cecchinatovi podání. Výhodu brejku sice neudržel a Italovi se podařilo srovnat na 4:4, ale v jedenácté hře to byl opět Thiem, kdo proměnil brejkbol a získal úvodní dějství.

Druhá sada se proměnila v opravdové drama. Hra dospěla až do tiebreaku, v níž Cecchinato odvrátil hned čtyři setboly, dostal se i ze stavu 3:6 přes dvě soupeřova podání, ale sám byl při svých třech šancích o zisk dějství odražen. Thiem dokázal za stavu 9:10 získat obě podání soupeře a vzápětí proměnil svůj pátý setbol.

Ztráta zkrácené sady tak trochu zlomila Italův odpor. Ve třetím setu zvládl uhrát už jen jeden gem a to až za stavu 0:5. Thiem tak v rychlé sadě potvrdil své vítězství a postup do prvního finále na některém z turnajů velké čtyřky.

Ani Cecchinato ale nemusí příliš smutnit. Jeho pohádková jízda Paříží mu vynese prize money ve výši 560 tisíc eur a posun ze 72. místa na životní maximum, kterým bude 27. příčka na žebříčku ATP.